Breaking News

Mesožderke rastu i kod nas

MISTERIOZNE mesožderke prvi je opisao Čarls Darvin u knjizi “Insektivorne
biljke” i tada je malo ko verovao da ih ima i u Srbiji.
Na našoj planeti raste 600 vrsta karnivornih biljaka, a i kod nas postoje one koje se hrane insektime poput aldrovande u Zasavici i rosulje u blizini Vlasinskog jezera. Međutim, u rasadnicima i cvećarama mogu se nabaviti i druge mesožderke. Napravite posebnu bašticu u kojoj će bujati mesožderke, po ugledu na Botaničku baštu “Jevremovac” u Beogradu.
Ovi besprekorni lovci najpre moraju da privuku insekte, a u tome im pomažu miris, boja ili nektar. Najčešća staništa su im bare i tresave, mesta na kojima je količina hranljivih materija mala. To znači da im treba pripremiti mesto koje će odgovarati prirodnom staništu.
Najprikladnije je nabaviti dubok metalni tanjir sa rupom u sredini. Cilj je da se u tanjiru sakuplja voda, neprestano održava vlažna atmosfera, a eventualni višak otiče. Odgovara im senka i kiselo zemljište.
Jedna od najpoznatijih insektivornih biljaka je dionea muscipula (muholovka) čiji se krajevi listova preklapaju jedan preko drugog i tako plen ostaje zarobljen. Druga vrsta je drosera rotundifolia (rosulja) koja na krajevima listova ima dlačice na kojima se nalaze slatkaste ali i lepljive kapljice. U dodiru s njima, insekt se zalepi, a list se sve više zatvara. Zanimljiva je i pingucula čiji je list presvučen lepljivom materijom i, kada insekti kao što su sitne muve, komarci ili bube slete na njega, ostaju zalepljeni.

Новости

Нема коментара

ranktrackr.net