Breaking News

Vertikalni uzgoj jagoda: Vršne saksije pune roda

NAŠI stručnjaci su ogledno istraživali razvoj i plodonošenje jagode sorte elsanta u vertikalnom sistemu uzgoja u zaštićenom prostoru. Korišćene su specijalno dizajnirane stiroporske saksije ispunjene s pet i po litara originalnog nemačkog supstrata “flora gard”. Po devet saksija postavljeno je na stubove nosače u vertikalnom rasporedu jedna iznad druge. U svaku su posađena četiri živića, tako da je gustina sklopa bila 36 biljaka po kvadratnom metru. Stubovi nosači raspoređeni su u četiri reda, na 1,2 metra rastojanja između redova i u redu. Ogled je postavljen u tri ponavljanja, a svako su činila dva stuba, odnosno 18 saksija sa 72 biljke.
Živići u vršnim saksijama su četiri dana ranije cvetali od onih u donjim. Pre su i završili ovu fenofazu i ranije počeli zrenje za šest dana u odnosu na biljke u donjim saksijama, ali im je istovremeno period zrenja duže trajao.
Slabiji rodni potencijal zabeležen je u donjim posudama, u kojima je bilo po biljci 3,1 cvast, 13,6 cvetova i 12,7 zametnutih plodova. To se objašnjava lošijim mikroklimatskim uslovima (nižim temperaturama i slabijom osvetljenošću).
Najveći prinos po živiću ostvaren je u drugoj vršnoj saksiji (539,8 grama), što je u skladu s najvećim brojem zametuntih plodova. Idući ka osnovi, rod se smanjivao do 199,6 grama u najnižoj, devetoj saksiji.
Masa ploda bila je od 15,72 grama u donjim do 18,30 grama u vršnim posudama.
Najbolje hemijske osobine, odnosno sadržaj rastvorljive suve materije, ukupnih, invertnih šećera i vitamina C, imali su plodovi u gornjim saksijama, a u skladu s tim i visoku organoleptičku ocenu kvaliteta (17,5).
Stručnjaci napominju da vertikalni uzgoj ima brojne nedostatke, pa treba težiti njegovoj modifikaciji, pre svega smanjenju broja biljaka po jedinici površine, odnosno u vertikali.

ELSANTA
VODEĆA sorta jagode u zapadnoj Evropi je elsanta, stvorena u Holandiji. Razvija srednje bujan bokor. Plod je krupan, konusan, svetlocrven. Ima čvrst, narandžasto crven mezokarp izražene arome. Neznatno je osetljiva na prouzrokovača sive truleži plodova. Rađa veoma dobro, lako se bere i dobro podnosi prevoz.
Новости

Нема коментара

ranktrackr.net