Breaking News

Vreme je za zaštitu plodova jabuke

Infekcije mogu da se ostvare na listu, cvetu i plodu. Patogen utiče na smanjenje tržišne vrednosti zaraženih plodova, opadanje nesazrelih plodova, defolijaciju i slabo formiranje cvetnih pupoljaka. Najviše tretmana zaštite jabuke je upravo sa ciljem da se spreči pojava ove bolesti.
Na infekcije je lišće je osetljivo odmah po otvaranju lisnih pupoljaka, a plod tokom čitavog perioda razvića.
Padavine, dug period vlaženja i srednje dnevne temperature u prethodnim danima stvorili su izuzetno povoljne uslove za infekcije. Zato je ovo period najintenzivnije zaštite jabuke jer pored lista sada je potrebno zaštititi i tek formirane plodove.
Najbolja zaštita i lista i ploda, u narednim danima, postiže se primenom preparata Different 250 EC i Niveral. Prvi je na bazi aktivne materije difenokonazol, iz grupe triazola, koju odlikuje lokal sistemično delovanje i primenjuje se u količini od 300 ml/ha. Preparat Niveral je na bazi akivne materije fluazinam, koji pored izvrsnog fungicidnog ima i baktericidna svojstva ali i delovanje na fitofagne grinje.
Ovi preparati se primenju kada su temperature iznad 10° C, a s obzirom na to da su vrlo povoljni uslovi za infekcije, razmak između dva tretmana je 6 do 7 dana. Pored zaštite od čađave krastavosti postiže se i sekundarno delovanje na pepelnicu jabuke i pegavost koju izazivaju gljive iz roda Alternaria spp.
Osim protiv bolesti, zasade jabuke treba štiti i od lisnih vaši, koje se sada intenzivno hrane na vršnim mladim listovima. Njihovom ishranom lišće se kovrdža, mladi letorasti deformišu i biljka iscrpljuje. Pored toga, kao posledica lučenja medne rose, na lišću jabuke razvijaju se gljive čađavice.
Za suzbijanje lisnih vaši treba primeniti preparat Gestikal 240 SC, u količini 200 ml/ha. Optimalno vreme za njegovu primenu je početak formiranja kolonija lisnih vaši i može se mešati sa preparatima Different 250 EC i Niveral. Za dodatne savete o zaštiti voćaka pozovite 011/7852-770.
Novosti

Нема коментара

ranktrackr.net