Breaking News

„Dobri" i „loši" ugljeni hidrati


Neki izvori ugljenih hidrata su zdraviji u odnosu na druge, ali su neophodni elementi za normalno funkcionisanje organizma.
Voće i povrće su najbolji izvori ugljenih hidrata jer sadrže prirodne šećere i bogati su vlaknima. Imaju nizak sadržaj masti i pružaju druge važne hranljive materije, uključujući kalijum, folnu kiselinu i brojne vitamine.
Integralne žitarice uključujući jecam,kukuruz, ovas,pirinac i psenicu sadrže vlakna, vitamine, minerale pa čak i neke od antioksidanasa koji se nalaze u voću i povrću tako da su uvek dobar izbor.
Pasulj i sočivo su jedni od najzdravijih ugljenih hidrata jer sadrže velike količine proteina i vlakana. Imaju nizak sadržaj masti i mogu se pripremati kao glavna ili prateća jela.
Dokle god konzumirate mlečne proizvode bez dodavanja šećera ili veštačkih zaslađivača, osiguraćete dovoljan broj ugljenih hidrata držeći se onih sa niskim sadržajem masti.
Slatkiši, kao i sam šećer, smatraju se izvorom loših ugljenih hidrata.
izvor/ http://www.oklagija.rs/

Нема коментара

ranktrackr.net