Breaking News

Kako da oblikujete skulpturu u vrtu

Da biste napravili neverovatne oblike od šimšira ili bršljena treba vam mnogo strpljenja. Lakši način je da kupite kalup - žičanu konstrukciju koju bršljen može da prekrije vrlo brzo
TOPIJARI je umetnost oblikovanja biljaka u razne geometrijske figure, za šta su potrebne vešte ruke, dobar plan i veoma mnogo strpljenja.
Da bi bašta izgledala kao da je iz “zemlje čuda”, najvažnije je osmisliti zanimljivu i realnu kreaciju. Nekada su bile potrebne godine da bi se oblikovala lopta, kocka, a pogotovo životinja ili neka velika figura. Danas, međutim, postoje kalupi - žičane konstrukcije neverovatnih oblika koje bršljen može brzo da prekrije i već istog leta se dobija skulptura u bašti. Bršljen treba redovno orezivati da se ne bi izgubio oblik.
Međutim, pravi topijari je od šimšira, oblikovan oštrim orezivanjem, kao što se radilo u vrtovima dvoraca u vreme renesanse u Francuskoj, Engleskoj ili Italiji. Dakle, ko se izveštio sa živom ogradom, može da pređe na ozbiljniji oblik koji je i neuporedivo trajniji od žičanih figura koje pokriva živica.
Kakav treba da bude konačan izgled topijara? To je najvažnije pitanje koje baštovan treba da postavi, ali i da bude svestan da će proći godine dok na travnjaku ne dobije slona ili zmaja. Najvažnije je da se razmišlja o jednostavnim oblicima. Naime, većina biljaka ima loptast oblik. Takođe, biljke se mogu kombinovati. Pored jednostavnog okruglog oblika šimšira, ukrasna pampas trava će delovati kao kosa, a sve zajedno kao ljudska glava. Takođe, kada se lepo oblikovana lopta od šimšira nalazi okružena plavim cvetnicama, uz dva tamna oka delovaće kao foka koja izranja iz vode. Dakle, što manje intervencije i što više kreativnosti za bolji utisak.
Druga najvažnija stvar je da baštovan odabere pravu biljku. Za topijari se obično koriste grmovi, četinari i stabla sporog i gušćeg rasta koji podnose jače orezivanje. To su: tuja, tisa (idealna za visoke kreacije), lovor, šimšir (12 godina je prosečan vek), kalina, božikovina (živi po 300 godina, ali se mogu dobiti samo osnovni oblici)... Sa izradom željenog oblika mora da se počne dok je biljka mala, jer je tada savitljiva i lakše se dolazi do željene forme. Rezidba se izvodi u vreme intenzivnog rasta biljke. Kasnu jesenju rezidbu treba izbegavati, jer će novoizrasli izdanci stradati od mraza. Zimi je neophodno redovno otresati sneg, da se ne bi lomile grane. Topijari treba redovno prihranjivati i zalivati. 
Ko se odluči da napravi topijari povijanjem bršljena uz žičane modele treba da ga redovno orezuje. Ovakvi oblici mogu se dobiti i u posudama, što je fantastičan ukras kraj ulaznih vrata. Treba voditi računa da što je kalup veći i struktura mora da bude čvršća kako ga biljka masa puzavice ne bi urušila pošto naleže čitavom težinom.
VEŠTAČKI TOPIJARI
Ne treba izbegavati žičane strukture, jer zbog male greške kod rezidbe skulptura gubi na lepoti. Kod izrade složenih skulptura treba koristiti žičane modele oko kojih se sadi željena biljka. Kada biljka potpuno izraste i prekrije formu, pri orezivanju neće biti greške, jer će žica sprečiti prejak rez.
U radnjama se mogu kupiti i veštački topijari koji, takođe, treba da posluže kao osnova za prirodne biljke.
izvor/http://www.novosti.rs/

Нема коментара

ranktrackr.net