Breaking News

Planeta X uzrok sledećeg izumiranja na Zemlji?

Misteriozna Planeta X čije otkriće je objavljeno u januaru mogla bi da bude uzrok sledećeg velikog izumiranja na Zemlji.
Planeta Neptun
Planeta X nalazi se, navodno, daleko iza Neptuna, Foto: Profimedia
Ova planeta koja bi, ukoliko se dokaže njeno postojanje, mogla da bude deveta u Sunčevom sistemu, navodno je povezana sa prethodnim velikim izumiranjem na Zemlji, a mogla bi da uzrokuje i naredna.
Naime, kako tvrdi Daniel Vitmir, penzinosani profesor astrofizike, Planeta X je povezana s pesriodičnim izumiranjima na Zemlji.
Ovi kataklizmični događaji dešavaju se na, otprilike, svakih 27 miliona godina, a ukoliko se ispostavi da je ova teorija tačna, ona bi mogla da se poveže s Planetom X i njenim uticajem na komete i asteroide koji se kreću kroz Sunčev sistem.
S obzirom na to da se Planeta X nalazi na samom rubu Sunčevog sistema, odnosno da prolazi kroz Kuiperov pojas u kojem se nalate milioni, ako ne i milijarde, raznih tela na koje ova planeta deluje, sasvim je moguće da je baš ona "okidač" koji ih svojom snažnom gravitacijom preusmerava u unutrašnji deo našeg solarnog sistema i šalje ka Suncu. Deo tih objekata nađe se na putanji Zemlje, ali većina je suviše mala da bi nanela veću štetu.
Ipak, veruje se da je jedan takav kosmički objekat pogodio Zemlju i uzrokovao nestanak dinosaurusa, što je otvorilo vrata evolutivnim procesima koji su doveli do nastanka prvih primata, a potom i ljudske vrste.
Ало

Нема коментара

ranktrackr.net