Breaking News

Ponovo detektovani gravitacioni talasi!

rs.n1info.com

Vest o detektovanju gravitacionih talasa, koja je 11. februara odjeknula naučnim svetom, danas je potvrđena!

Čuveni fizičar i teoretičar struna Brajan Grin danas je saopštio da su naučnici ponovo detektovali gravitacione talase.
- Udarna vest: LIGO tem je upravo saopštio da su drugi put detektovani gravitacioni talasi. Ovog puta izvor su bile dve crne rupe koje se sudaraju, sa masama 14 i osam puta većim od mase našeg Sunca, na udaljenosti od 1,4 milijardi svetlosnih godina od nas. Ovo drugo otkriće znači da je era astronomije gravitacionih talasa počela. Čestitke LIGO timu i njihovom italijanskom delu, VIRGO timu - napisao je Brajan Grin.
Podsetimo, teoriju o gravitacionim talasima postavio je Albert Ajnštajn još 1915. godine u okviru svoje čuvene Opšte teorije relativnosti.
Ti talasi nastaju kao posledica ubrzanja masivnih objekata koji svojim kretanjem remete kontinuum prostor-vreme, odnosno prave nabore u njemu, koji se potom šite poput talasa na vodi.
Masivni objekti i inače zakrivljuju kontinuum, a efekat koji time prave poznat nam je kao gravitacija, uz elektormagnetnu i slabu i jaku nuklearnu jedna od četiri osnovne sile u Univerzumu.
Potvrdom otkrića gravitacionih talasa otvaraju se brojne nove mogućnosti u proučavanju svemira, među kojima su i neka u ovom trenutku naučno-fantastična maštanja, poput putovanja brzinom većom od svetlosne, odnosno prelamanjem kontinuuma prostor-vreme.
Alo

Нема коментара

ranktrackr.net