Breaking News

Koje povrće donosi najveću zaradu

LjUDI koji žive u kućama sve češće odlučuju da gaje povrće za ličnu upotrebu, pa do kraja sezone imaju i višak, a naredne godine već mogu i da organizuju prodaju.
Stručnjaci smatraju da je najisplativije napraviti plastenik, jer je proizvodnja bogatija, a ulaganje nije veliko za prosečnu porodicu. Međutim, pre početka radova treba ispitati zemlji i utvrditi šta će najbolje uspevati u bašti. Takođe, treba imati u vidu da “mini proizvodnja” koliko god bila mala zahteva svakodnevne obaveze.
- Najvažnije je napraviti dobar plan i sistem. Recimo, prvo se seju blitva, spanać, rukola, mirođija, zelena salata i mladi luk srebrnac koji se prvi beru - kaže Vladimir Radišić, poljoprivrednik iz Elemira. - Kada se to ubere na istom mestu se posade, recimo, rotkvice. Sada su mnoga semena unapređena i mogu da rađaju tokom čitave godine, ali je važno brati i prodavati ono što se traži.
Najjednostavnija za gajenje i prodavanje je zelena salata koja može da se seje nekoliko puta tokom godine i uvek može da se proda, jer je tražena. Tražene su i tikvice i krastavac, kao i blitva i paradajz. Najveća prednost blitve je to što svakodnevno mogu da se seku listovi, vezuju u snopove i prodaju. To što se ne proda može da se zamrzne i prodaje tokom zime.
Još je isplativije kada se podigne plastenik sa duplom folijom i konstrukcijom, jer je najveća zarada u paradajzu i paprici. Deo se odvoji za seme i sve ostalo prodaje.
- Na početku nisu neophodna velika ulaganja, jer povrće može da se gaji i na otvorenoj njivi - ističe Radišić.
- Važno je imati plan i neprestano menjati sadržaj bašte. U jesen moraju da stasaju kupus i bundeve, a o tome treba razmišljati još u junu.
Veoma su važni priprema i zimski rad, kako bi se povrće pojavilo i ponudilo kupcima pre nego što stigne na kvantaš. Zbog toga je najbolje početi sa malim brojem poveća i polako uvoditi nove vrste. Recimo, dovoljno je imati začinsku baštu, salatu i rukolu ili odabrati povrće kojeg nema dovoljno na tržištu, poput kelja ili ukrasnih tikvica. Rukola je jedna od najisplativijih biljaka, jer se seje jednom i rađa tri godine, a izuzetno je tražena za salatu i skuplja je salate puterice i blitve.
A. Mikata / Novosti

Нема коментара

ranktrackr.net