Namirnice koje smiruju želudac
Gorušica izaziva osećaj gorkog ukusa u grlu, žarenje i pečenje, pritisak i bol u gornjem delu stomaka i iza grudne kosti. Kada dugo traje, kiseli želudačni sok može da dovede i do zapaljenja jednjaka. Gorušicu posebno izazivajukobasice, pljeskavice, pržena hrana i prevreo sir, ljuta i začinjena hrana i sirov crni luk.
U ishranu uključite u većoj meri nemasnu hranu, takođe neprženu, kao i mladi sir, jogurt sa probioticima, kiselo mleko, kuvano i sveže lisnato povrće, raženo bražno ili dvopek, banane, jabuke, dinje, zeleni čaj...
Kao banane i jabuke sadrže umirujući pektin, pa kompot od jabuka može još efikasniji melem za probavu i poboljšanje varenja.
Napitci koji sadrže kofein (kafa, čaj, gazirana pića) mogu podstaći lučenje želudačne kiseline, ali se u umerenim količinama mogu konzumirati i najbolje nakon jela.
izvor :http://www.oklagija.rs/
Нема коментара