SAČUVAJTE LUBENICU ZA ZIMSKE DANE Leti sveža, zimi u džemiću!
Voće i šećer merite na vagi, a ne u posudicama za merenje, Foto: Shutterstock
Puna je beta-karotena i vitamina C, pa tako povećava nivo kolagena u koži. Antioksidant likopen u njoj smanjuje šansu od dobijanja moždanog udara i jača imuno sistem. Dobra je i za upalu mišića i cirkulaciju, poboljšava koncentraciju, a možemo je jesti do mile volje jer nema nimalo masti, kalorija samo u tragovima, a 92 odsto lubenice čini voda.
Da li ste znali jeste to da je lubenica prirodna „vijagra“? Citrulin, koji se u telu pretvara u arginin, poboljšava protok krvi, a naučnici sa univerziteta u Teksasu su nakon istraživanja zaključili da na krvne sudove deluje isto kao „vijagra“! Jedina caka je to što je za pozitivan efekat potrebno da vaš partner pojede nekoliko kilograma lubenice, ali onome ko inače voli da je jede to ne bi trebalo da predstavlja problem. Zato, uživajte!
Lubenica je bogata aminokiselinom L citrulin, koja po podacima istraživača sa Sorbone ima veliki efekat na građu vašeg tela. Ova supstanca ima gotovo magičnu sposobnost da uspori proces starenja i da duže zadrži postojanost mišića. L citrulin, u poređenju sa drugim aminokiselinama u voću, pomaže da potrošite više masnih naslaga za 13 procenata i povećate mišićnu masu za čitavih devet! Sok od lubenice povećava proizvodnju regenerativnih proteina koji grade mišićnu masu i obnavljaju ćelije u organizmu. Sve to će uticati da se osećate energičnije i da potrošite više masnih naslaga, pa se lubenica zato smatra idealnom letnjom užinom.
Lubenica osvežava, Foto: Shutterstock
Džem od lubenice
Sastojci:
- 1 kg očišćene lubenice
- 0,5 kg šećera
- kora od limuna
- 0,5 kg šećera
- kora od limuna
Priprema:
Lubenicu isečenu na komade pospite šećerom i ostavite da odstoji 24 sata. Odlijte dobijenu tečnost, prokuvajte je, a zatim dodajte komadiće voća i koru od limuna i kuvajte dok se ne zgusne. Sipajte u tegle, ostavite ponovo 24 sata prekriveno krpom i tek tada povežite celofanom.
Sorbe od lubenice
Sastojci:
- 1 kg zrele lubenice
- 100 g smeđeg šećera
- 3 kašike sveže ceđenog soka od pomorandže
- 100 g smeđeg šećera
- 3 kašike sveže ceđenog soka od pomorandže
Priprema:
Lubenicu očistite od koštica i isecite je na kockice. Dodajte šećer i sok, pa sve dobro izmešajte u blenderu da dobijete kremastu masu. Sorbe stavite u odgovarajuću posudu i držite u zamrzivaču nekoliko sati.
Marmelada od lubenice
Sastojci:
- 2 kg lubenice
- 2 kg šećera za želiranje
- sok i kora 6 limuna
- 2 kg šećera za želiranje
- sok i kora 6 limuna
Priprema:
Lubenicu prepolovite i isecite na režnjeve. Očistite od koštica, skinite koru, pa meso lubenice isecite na kockice. Plod lubenice pomešajte sa šećerom za želiranje, iseckanom korom i sokom limuna, pa prekriveno ostavite da stoji oko četiri sata. Zatim sve sipajte u veliku šerpu, kuvajte i ostavite tri minuta da vri. Pekmez odmah sipajte u pripremljene tegle sa mehaničkim zatvaračem, dobro ih zatvorite i okrenite da stoje pet minuta naopako.
Žele od lubenice
Sastojci:
- lubenica od oko 2,7 kg
- 90 g želatina
- 1/2 šolje (od 200 ml) šećera
- 1/4 šolje sveže isceđenog soka od limuna
- šolja penušavog vina (nije obavezno)
- ulje
- 90 g želatina
- 1/2 šolje (od 200 ml) šećera
- 1/4 šolje sveže isceđenog soka od limuna
- šolja penušavog vina (nije obavezno)
- ulje
Priprema:
Isecite lubenicu na veće kocke, odstranite veći deo kore (zeleni deo, naravno, potpuno odstranite). Komade ubacite u seckalicu za hranu ili blender i izmiksajte. Dobijenu smesu procedite kroz cediljku da biste odstranili žilice i semenke. Trebalo bi da dobijete tri šolje svežeg soka od lubenice. U posudici pomešajte šolju soka od lubenice sa želatinom i ostavite da odstoji tri minuta. U šerpici, na srednjoj temperaturi, zagrejte preostali sok od lubenice i šećer, mešajući dok se šećer ne istopi. Umešajte i miks želatina i šolje soka od lubenice, kao i limunov sok. Ostavite još minut na šporetu, pa sklonite sa vatre.
Nauljite staklenu (vatrostalnu) četvrtastu posudu (poželjno prečnika 20 centimetara), pa u nju uspite dobijenu smesu. Pokrijte, ostavite da se malo ohladi, pa stavite u frižider preko noći.
Služite tako što ćete žele iseći na kockice, staviti ga u posudice za sladoled i malo poprskati penušavim vinom.
Nauljite staklenu (vatrostalnu) četvrtastu posudu (poželjno prečnika 20 centimetara), pa u nju uspite dobijenu smesu. Pokrijte, ostavite da se malo ohladi, pa stavite u frižider preko noći.
Služite tako što ćete žele iseći na kockice, staviti ga u posudice za sladoled i malo poprskati penušavim vinom.
Sirup od lubenice, Foto: Shutterstock
Sirup od lubenice
Sastojci:
- pola lubenice
- 2 kg šećera
- 2 kg šećera
Priprema:
Kašikom izvadite meso lubenice. Nemojte vaditi koštice, jer su zdrave i postanu blago hrskave kada se sve skuva i daju posebnu aromu. Lubenicu stavite u veliki lonac, pazite da komadi ne budu preveliki. Nije potrebno dodavati vodu. Dodajte šećer i promešajte. Kuvajte 2-3 sata dok smesa ne omekša i zgusne se.
Za sirup, ocedite tečnost u boce, a komade lubenice stavite u zasebne tegle. Napunjene flaše i tegle stavite u rernu ugrejanu na 40-50 stepeni i neka se greje 30 minuta. Ostavite barem pet sati zatvorene u toploj rerni.
Za sirup, ocedite tečnost u boce, a komade lubenice stavite u zasebne tegle. Napunjene flaše i tegle stavite u rernu ugrejanu na 40-50 stepeni i neka se greje 30 minuta. Ostavite barem pet sati zatvorene u toploj rerni.
Slatko od lubenice, Foto: Shutterstock
Slatko od lubenice
Sastojci:
- 1 kg kora od lubenice
- 2 kg šećera
- sok od jednog limuna
- šipka vanile
- 2 kg šećera
- sok od jednog limuna
- šipka vanile
Priprema:
Oèistite koru lubenice spolja i iznutra, isecite na krupne kriške, pa nazubljenim nožem isecite komadiće za slatko. Prokuvajte ih najmanje u šest voda: kad izbije 4-5 ključeva, prospite vodu, pa nalijte novu, vrelu, da brže ide. Kad su komadići skuvani, nalijte ih hladnom vodom, koju treba da promenite 3-4 puta. Ostavite da odstoje 24 sata, pa ocedite. Skuvajte šećer sa čašom vode do gustine slatka, spustite komadiće i kuvajte 15 minuta. Pri kraju nacedite sok od limuna, dodajte vanilu, izbacite penu, skinite s ringle, pokrijte pokvašenom krpom i sutradan sipajte u tegle.
Lubenica osvežava, Foto: Shutterstock
Napitak kojem nećete odoleti
Dani su topli, a vama je potreban recept za idealan osvežavajući napitak. Lubenica, limeta i menta su idealan spoj. Iskoristite dok traje sezona lubenica i osvežite se ovim savršenim napitkom. Sve što vam je potrebno za ovaj napitak su lubenica, limeta i nana. U blender ubacite komadiće lubenice bez semenki i narendajte koru limete, zatim sve blendirajte. Služite sa kockicama leda i svežim listovima nane.
Alo
Нема коментара