Crni i beli luk ne treba zamrzavati!
Većina nas, po navici, u frižider i zamrzivač stavlja i što treba i što ne treba. Međutim, neke namirnice tako menjaju ne samo ukus već i kvalitet, a u tu grupu spadaju i crni i beli luk. Crni luk treba čuvati u papirnim kesama (nikada ne stavljati pored krompira jer ubrzava truljenje) zato što vlaga u frižideru ubrzava proces razvijanja buđi. Jedino ukoliko je očišćen i iseckan, može se čuvati u zatvorenoj posudi u frižideru.
Isto važi i za beli luk, koji u frižideru brže prokllija, pa je i njega najbolje držati na hladnom, tamnom mestu s dobrim protokom vazduha. Inače, ako se pomenuti krompir čuva u frižideru, razlaže se skrob koji on sadrži, te mu ukus postaje slatkast, a tekstura pomalo rastresita.
Ukoliko ovo povrće čuvamo u papirnoj vreći, na suvom i mračnom mestu, zaštitićemo ga od vlage – ako ga držimo u plastičnim kesama, stvoriće se idealni uslovi za razvijanje buđi i truljenje.
izvor:http://www.posaljirecept.rs/
Нема коментара