Breaking News

Od sada će vam povrće sa roštilja uvek biti savršeno! Kako grilovati povrće


Da biste poboljšali ukus i teksturu, svaka namirnica koju planirate peći na roštilju ili grilu zahteva specifičan tretman. Pred vama su saveti za gril – od špargle do tikvice

Špargla
Temperatura: Visoka
Vreme 10 minuta

Isecite donji deo špargle, oko 2 cm, a ostatak dobro prelijte maslinovim uljem te posolite i pobiberite.
Kako bi sprečili da se okreću i klize, poređajte 6 do 8 špargli jednu do druge, i provucite štapiće za roštilj kroz gornji i donji deo. Grilujte ih na visokoj temperaturi 3 do 4 minuta sa obe strane dok ne porumene. Okrenite ih samo jednom. Špargle lako mogu da pređu iz mekog stanja u raspadajuće, pa zato vodite računa.

Brokoli/Karfiol
Temperatura: Niska
Vreme: 10 do 15 minuta

Ako želite da cvetovi budu mekani, moraćete najpre da ih blanširate. Ostavite vodu da proključa, ubacite cvetove i kuvajte 3 minuta. Procedite i ispirajte ih hladnom vodom oko 30 sekundi. Zatim cvetove stavite na ubrus da se osuše, pa ih stavite na štapiće za roštilj i grilujte na mreži za roštilj oko 10 minuta. Njima ne treba puno, jer su već skuvani, već samo da dobiju lepe šare i aromu roštilja.

Šargarepa
Temperatura: Niska
Vreme: 20 minuta

Operite i oljuštite šargarepe; ako su deblje, isecite ih napola po dužini. Prelijte ih maslinovim uljem, posolite i pobiberite (kim i korijander su takođe odlični začini za šargarepu). Poređajte ih direktno na roštilj i pecite oko 20 minuta.

Patlidžan
Temperatura: Visoka
Vreme: 8 do 10 minuta za parčad, 15 minuta za ceo patlidžan

Isecite ga na kolutove debljine 1 cm, nauljite, posolite i pobiberite. Kada otpuste vodu, grilujte ih na visokoj temperaturi 4 do 5 minuta sa obe strane dok ne porumene. Za umake i pire, grilujte ceo patlidžan oko 15 minuta dok “meso” ne omekša.

Pečurke
Temperatura: Srednjevisoka
Vreme: 8 do 12 minuta

Kako pečurke u sebi sadrže dosta vode, mogu veoma lako da se isuše ukoliko dugo stoje na roštilju. Zato je najbolje da se griluju na srednjevisokoj temperaturi dok se ne skuvaju, 8 minuta za šitake, 12 minuta za ostale.

Luk
Temperatura: Srednja
Vreme 6 do 10 minuta

Prstenovi od luka mogu da idu direktno na roštilj, ali rizikujete da izgubite najmanje četvrtinu u vatri. Umesto toga, isecite luk na parčad debljine 5 mm. Provucite čačkalice i pecite na srednjoj temperaturi od 3 do 4 minuta sa obe strane.

Paprike
Temperatura: Srednja
Vreme: 10 minuta za četvrtine paprika, 25 minuta za cele paprike

Pecite cele paprike na pokrivenom roštilju. Okrećite ih jednom ili dvaput i pecite oko 25 minuta dok ne pocrne (oljuštite ljusku pre jela). Pecite papriku isečenu na četvrtine 5 minuta sa obe strane.

Krompir
Temperatura: Srednja
Vreme: 15 minuta za kolutove ili četvrtine, 30 do 40 minuta za ceo krompir

Pečeni krompiri su najbolji ako ih najpre skuvate napola (oko 10 minuta). Procedite ih i isecite na kolutove ili četvrtine. Prelijte uljem, posolite i pobiberite. Pecite na srednjoj temperaturi oko 15 minuta dok ne porumene. Za neverovatan pečeni krompir sa roštilja, izbodite ga viljuškom, umotajte u foliju i stavite direktno u žar. Okrećite ga svakih 10 minuta pod uglom od 45 stepeni i ostavite tako da se peče 40 minuta.

Paradajz
Temperatura: Visoka
Vreme: 5 do 10 minuta

Slatki i dimljeni paradajz igra dobru ulogu kao prilog uz meso. Presecite paradajz napola, nauljite i stavite na roštilj na isečenu stranu. Pecite na visokoj temperaturi oko 5 minuta dok se ne karamelizuje. Ako pravite sos ili salsu, okrenite ga i nastavite da pečete još 5 minuta i na drugoj strani.

Tikvica
Temperatura: Visoka
Vreme: 6 do 8 minuta

Kako vam tanki kolutovi ne bi propali kroz rešetku, isecite tikvicu po dužini na debljinu od 5 mm. Poređajte delove na roštilj pod uglom od 45 stepeni i pecite dok se ne karamelizuje. Dovoljno će biti 6 do 8 minuta uz okretanje. Na isti način se priprema i letnja bundeva.
izvor:http://www.posaljirecept.rs/

Нема коментара

ranktrackr.net