Pekmez od kupina sa kurkumom
Sastojci:
1 kg kupina
1.25 kg šećera
1 limun
4 opne zelene kurkume
1.25 kg šećera
1 limun
4 opne zelene kurkume
Priprema:
1. Kvalitetne zrele kupine dobro oprati i ocediti a zatim ispasirati ili samleti u blenderu.
2. U samlevenu smesu dodati šećer, koru i sok od limuna, kurkumu i staviti da se kuva na umerenoj temperaturi. Od momenta kada voće počne da vri kuvati oko 45 minuta, uz povremeno mešanje da masa ne bi zagorela. Proverite da li je pekmez skuvan tako što ćete ga sipati na tacnicu, ostaviti da se ohladi i pogledati da li se razliva. Kada se pekmez ne razliva to je znak da je skuvan. Tada izvaditi koru limuna i opne kurkume.
3. Vruć pekmez sipati u oprane i tople tegle, pa zapeći u ugrejanoj rerni na 80ºC da se po vrhu obrazuje pokorica. Tegle zatvoriti i ostaviti da se potpuno ohlade pa složiti u ostavu.
2. U samlevenu smesu dodati šećer, koru i sok od limuna, kurkumu i staviti da se kuva na umerenoj temperaturi. Od momenta kada voće počne da vri kuvati oko 45 minuta, uz povremeno mešanje da masa ne bi zagorela. Proverite da li je pekmez skuvan tako što ćete ga sipati na tacnicu, ostaviti da se ohladi i pogledati da li se razliva. Kada se pekmez ne razliva to je znak da je skuvan. Tada izvaditi koru limuna i opne kurkume.
3. Vruć pekmez sipati u oprane i tople tegle, pa zapeći u ugrejanoj rerni na 80ºC da se po vrhu obrazuje pokorica. Tegle zatvoriti i ostaviti da se potpuno ohlade pa složiti u ostavu.
izvor:http://www.posaljirecept.rs/
Нема коментара