Breaking News

Nahranite mozak ovim namirnicama i bićete fokusirani i osveženi!


Omega-3 masne kiseline

Lekcija: Već znate da je DHA omega-3 masna kiselina dobra za mozak, ali da li znate zašto? Revolucionarno otkriće Medicinske škole Djuk u Singapuru otkrilo je da važan protein transporter, mfsd2a, prenosi hranljivi nutrijent do mozga, koji potom predaje DHA brže nego druge masne kiseline da bi se mozak razvijao kako treba. To olakšava naučnicima da odrede koji je najbolji način da dodaju DHA u hranu, što je i objavljeno u onlajn verziji magazina “Nature” u maju 2014.
Dodatna aktivnost: Prirodne omega-3 masne kiseline mogu se pronaći u hrani kao što je losos ili u suplementima koji sadrže riblje ulje.

Sirće

Lekcija: Ako mislite da je pametno da vaš špajz sadrži različite vrste sirćeta, potpuno ste u pravu, i to iz više razloga. Novi članak u časopisu “Journal of Food Science” ističe kako “konzumacija sirćeta može poboljšati naše kognitivne funkcije”. Naučnici hipotetišu da bakterija sirćeta podstiče razvoj novih neurona u mozgu.
Dodatna aktivnost: Napravite preliv za salatu koristeći sirće, vodu, bilje i maslinovo ulje.

Čokolada

Lekcija: Istina je da je čokolada dobra za mozak, ali ne ona koja se koristi u prerađenoj hrani. Novi izveštaj Univerziteta Kalifornije u San Dijegu pokazuje da ishrana bogata trans-mastima zapravo oštećuje memoriju. S druge strane, flavanoli u sirovom kakaou sprečavaju gubitak pamćenja koji dolazi s godinama.
Dodatna aktivnost: Zacrtajte da svaki dan pojedete jednu kockicu što čistije tamne čokolade koju možete pronaći. Možete popiti i šolju što čistijeg kakaoa.

Voda

Lekcija: Možda deluje da će vam baš druga šolja kafe pomoći da pregrmite naporan dan, ali zapravo je H2O ono što daje energiju vašem mozgu. Britanski naučnici su nedavno otkrili da studenti koji piju vodu dok pripremaju ispite imaju bolje rezultate od onih koji to ne čine.
Dodatna aktivnost: Redovno pijte vodu tokom dana i noći. Još jedna studija je pokazala da alkohol oštećuje belu masu mozga.

Vitamin E

Lekcija: Švedska i italijanska studija otkrila je da što je veći nivo vitamina E u krvi, manji je rizik od razvoja demencije.
Dodatna aktivnost: Vitamin E možete pronaći u zelenišu, orašastim plodovima, semenju i maslinovom ulju, ili se posavetujte sa doktorom oko uzimanja suplemenata.

Kurkuma

Lekcija: Da li ste za indijsku ili kinesku hranu večeras? Bolje izaberite indijsku, i napravite je sami. Kurkumin, aktivna komponenta kurkume (oporog bilja koje je sastavni deo karija), smanjuje upalu nervnih ćelija, zbog čega naučnici u časopisu “Annals of Indian Academy of Neurology” sugerišu da može dovesti do “obećavajućeg leka protiv Alchajmerove bolesti”. Druga studija, objavljena u “Stem Cell Research & Therapy” pokazala je da kurkuma poboljšava opšte stanje u slučaju neuroloških poremećaja.
Dodatna aktivnost: Pomešajte kokice sa karijem, i stavljajte ovaj začin u supe, čorbe i na pečena jaja.
izvoor/posaljirecept.rs

Нема коментара

ranktrackr.net