Breaking News

Domaći recept za sojino mleko i tofu sir


SASTOJCI ZA MLEKO OD SOJE I SIR OD SOJE (TOFU):

  • 100 g nepečene soje u zrnu,
  • 1 kašika meda,
  • voda,
  • 1 limun (samo ako pravite i tofu sir).
Potrebno posuđe i ostalo:
  • 2 šerpe,
  • sipačica,
  • mašina za mlevenje mesa ili neki čvršći, kvalitetniji blender (kod mene bolje ispadne sa mašinom za mlevenje mesa),
  • 1 pamučna pelena,
  • 1 krpa (takođe može pamučna pelena, ali da je mnogo gušća nego obična pamučna pelena).

SOJINO MLEKO SE PRIPREMA NA SLEDEĆI NAČIN:

  1. U jednu posudu staviti 100 g soje u zrnu, preliti je sa pola litre vode i ostaviti preko noći da se nakisne.
  2. Ujutro (ili kada budete imali vremena) procedite soju i sameljite je (kada se melje preko mašine za mlevenje mesa, dobije se za oko 50% više tofu sira nego kada se samelje na blenderu. Sve zavisi od tog koliko će je blender dobro samleti – što sitnije, to bolje).
  3. Samlevenu soju stavite u šerpu, sipajte litar vode i kuvajte je dok ne proključa.
  4. Kada proključa, skinite šerpu sa vatre i ostavite da se malo ohladi.
  5. Nakon toga uzmite drugu šerpu, u nju stavite pamučne pelene (one ređe) kroz koje ćete procediti ovo sojino mleko. Kada ste dobro iscedili mleko, stavite na stranu ono suvo što je ostalo.
  6. To se zove okara i ako želite, možete je iskoristiti za pravljenje vegetarijanskih hamburgera.
  7. Pošto ovako dobijeno sojino mleko nema toliko lep ukus, dobro je dodati neki popravljač ukusa, kao što je vanila sa 1 kafenom kašičicom meda.
  8. Takođe, ukoliko planirate da odmah popijete ili da ne čuvate mleko od soje duže od jednog dana, možete da stavite i neko voće (npr. banana).

SOJIN SIR ILI TOFU SE PRIPREMA NA SLEDEĆI NAČIN:

  1. Ukoliko želite da napravite “tofu sir”, dobijeno sojino mleko ne treba da zasladite. Samo stavite ponovo na vatru i dopustite da ponovo prokuva.
  2. Kada sojino mleko prokuva obavezno sklonite šerpu sa vatre pa tek onda dodajte limunov sok (4 supene limunovog soka na 1l sojinog mleka).
  3. Nakon par trenutaka ćete primetiti da lumnov sok reaguje sa sojinim mlekom i da mleko počinje da se siri.
  4. Nakon pola sata uzmite onu gušću pamučnu pelenu ili neku krpu i procedite ovaj sir.
  5. Na kraju dodajte siru malo soli i druge začine kako želite da ih začinite, kao npr. mirođija, crvena paprika i sl.
izvor/http://www.posnajela.rs/

Нема коментара

ranktrackr.net