Domaći recept za sojino mleko i tofu sir
SASTOJCI ZA MLEKO OD SOJE I SIR OD SOJE (TOFU):
- 100 g nepečene soje u zrnu,
- 1 kašika meda,
- voda,
- 1 limun (samo ako pravite i tofu sir).
Potrebno posuđe i ostalo:
- 2 šerpe,
- sipačica,
- mašina za mlevenje mesa ili neki čvršći, kvalitetniji blender (kod mene bolje ispadne sa mašinom za mlevenje mesa),
- 1 pamučna pelena,
- 1 krpa (takođe može pamučna pelena, ali da je mnogo gušća nego obična pamučna pelena).
SOJINO MLEKO SE PRIPREMA NA SLEDEĆI NAČIN:
- U jednu posudu staviti 100 g soje u zrnu, preliti je sa pola litre vode i ostaviti preko noći da se nakisne.
- Ujutro (ili kada budete imali vremena) procedite soju i sameljite je (kada se melje preko mašine za mlevenje mesa, dobije se za oko 50% više tofu sira nego kada se samelje na blenderu. Sve zavisi od tog koliko će je blender dobro samleti – što sitnije, to bolje).
- Samlevenu soju stavite u šerpu, sipajte litar vode i kuvajte je dok ne proključa.
- Kada proključa, skinite šerpu sa vatre i ostavite da se malo ohladi.
- Nakon toga uzmite drugu šerpu, u nju stavite pamučne pelene (one ređe) kroz koje ćete procediti ovo sojino mleko. Kada ste dobro iscedili mleko, stavite na stranu ono suvo što je ostalo.
- To se zove okara i ako želite, možete je iskoristiti za pravljenje vegetarijanskih hamburgera.
- Pošto ovako dobijeno sojino mleko nema toliko lep ukus, dobro je dodati neki popravljač ukusa, kao što je vanila sa 1 kafenom kašičicom meda.
- Takođe, ukoliko planirate da odmah popijete ili da ne čuvate mleko od soje duže od jednog dana, možete da stavite i neko voće (npr. banana).
SOJIN SIR ILI TOFU SE PRIPREMA NA SLEDEĆI NAČIN:
- Ukoliko želite da napravite “tofu sir”, dobijeno sojino mleko ne treba da zasladite. Samo stavite ponovo na vatru i dopustite da ponovo prokuva.
- Kada sojino mleko prokuva obavezno sklonite šerpu sa vatre pa tek onda dodajte limunov sok (4 supene limunovog soka na 1l sojinog mleka).
- Nakon par trenutaka ćete primetiti da lumnov sok reaguje sa sojinim mlekom i da mleko počinje da se siri.
- Nakon pola sata uzmite onu gušću pamučnu pelenu ili neku krpu i procedite ovaj sir.
- Na kraju dodajte siru malo soli i druge začine kako želite da ih začinite, kao npr. mirođija, crvena paprika i sl.
izvor/http://www.posnajela.rs/
Нема коментара