Japanski vetar – ukus koji će vas oduvati
Sastojci:
Kore
10 belanaca
700 g šećera u prahu
2 kašike limunovog soka
Fil I
5 žumanaca
50 g šećera
50 g brašna
500 ml mleka
Fil II
5 žumanaca
100 g šećera
250 g margarina
400 g mlevenih lešnika
100 g šlaga
200 ml mleka
80 g pistaća
10 belanaca
700 g šećera u prahu
2 kašike limunovog soka
Fil I
5 žumanaca
50 g šećera
50 g brašna
500 ml mleka
Fil II
5 žumanaca
100 g šećera
250 g margarina
400 g mlevenih lešnika
100 g šlaga
200 ml mleka
80 g pistaća
Priprema:
Kore
1. Penasto umutiti polovinu belanaca pa uz postepeno dodavanje polovine šećera i limunovog soka umutiti smesu tako da se dobije čvrst sneg.
2. U okrugli kalup staviti papir za pečenje i izliti masu, izravnati je i peći u ugrejanoj rerni na 150ºC.
3. Posle 10 minuta pečenja smanjiti temperaturu na 100ºC i sušiti oko 40 minuta.
4. Isti postupak ponoviti još jednom sa preostalim sastojcima.
Fil I
1. Od ukupne količine mleka izdvojiti 50 ml a ostatak staviti da provri.
2. Žumanca umutiti sa šećerom, brašnom i 50 ml mleka da se dobije gusta i svilenkasta smesa.
3. Pripremljenu masu sipati u tankom mlazu uz neprestano mešanje i kuvati sve dok se smesa ne zgusne.
4. Ostaviti sa strane da se ohladi.
Fil II
1. Žumanca umutiti sa šećerom i staviti na paru da se kuvaju uz neprestano mešanje, oko dvadesetak minuta.
2. Kuvanu smesu skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi.
3. U mlaku smesu postepeno dodavati margarin isečen na listiće i umutiti da se sastojci potpuno sjedine i dobije fin krem.
4. Dodati mlevene lešnike i još jednom promešati.
5. Tako pripremljenu smesu postepeno dodavati u fil I i sve dobro sjediniti.
6. Posebno umutiti šlag prema uputstvu uz dodatak mleka po potrebi
Finalni postupak
1. Prvu koru postaviti na tacnu za torte i naneti fil, pa ravnomerno rasporediti. Zatim, naneti polovinu šlaga i premazati.
2. Drugu koru položiti na sloj šlaga, premazati drugom polovinom fila i ravnomerno rasporediti (usput, obraditi obod torte).
3. Na kraju dodati preostali šlag, ravnomerno premazati i ukrasiti tortu.
4. Pripremljenu tortu dobro rashladiti u frižideru pa je pred serviranje posuti seckanim pistaćima.
1. Penasto umutiti polovinu belanaca pa uz postepeno dodavanje polovine šećera i limunovog soka umutiti smesu tako da se dobije čvrst sneg.
2. U okrugli kalup staviti papir za pečenje i izliti masu, izravnati je i peći u ugrejanoj rerni na 150ºC.
3. Posle 10 minuta pečenja smanjiti temperaturu na 100ºC i sušiti oko 40 minuta.
4. Isti postupak ponoviti još jednom sa preostalim sastojcima.
Fil I
1. Od ukupne količine mleka izdvojiti 50 ml a ostatak staviti da provri.
2. Žumanca umutiti sa šećerom, brašnom i 50 ml mleka da se dobije gusta i svilenkasta smesa.
3. Pripremljenu masu sipati u tankom mlazu uz neprestano mešanje i kuvati sve dok se smesa ne zgusne.
4. Ostaviti sa strane da se ohladi.
Fil II
1. Žumanca umutiti sa šećerom i staviti na paru da se kuvaju uz neprestano mešanje, oko dvadesetak minuta.
2. Kuvanu smesu skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi.
3. U mlaku smesu postepeno dodavati margarin isečen na listiće i umutiti da se sastojci potpuno sjedine i dobije fin krem.
4. Dodati mlevene lešnike i još jednom promešati.
5. Tako pripremljenu smesu postepeno dodavati u fil I i sve dobro sjediniti.
6. Posebno umutiti šlag prema uputstvu uz dodatak mleka po potrebi
Finalni postupak
1. Prvu koru postaviti na tacnu za torte i naneti fil, pa ravnomerno rasporediti. Zatim, naneti polovinu šlaga i premazati.
2. Drugu koru položiti na sloj šlaga, premazati drugom polovinom fila i ravnomerno rasporediti (usput, obraditi obod torte).
3. Na kraju dodati preostali šlag, ravnomerno premazati i ukrasiti tortu.
4. Pripremljenu tortu dobro rashladiti u frižideru pa je pred serviranje posuti seckanim pistaćima.
izvor-
Нема коментара