Breaking News

Naučnici uočili masivni objekat iza Mlečnog puta koji se kreće brzinom od 60 miliona km/h


Astronomi su otkrili jedan od najmasivnijih objekata u svemiru koji se krije iza Mlečnog puta, i kreće se brzinom od oko 60 miliona km/h, ili 18.000 km/s.

Pogodite? Nije Nibiru.
Pod nazivom Vela SuperCluster, ovaj novootkriveni masivni objekat je u stvari grupa mnogo jata galaksija, a svako od njih ima na stotine ili čak hiljade galaksija.
“Nisam mogao da verujem da će tako velika struktura biti tako vidljiva,“ rekla je Rene Kran-Korteveg, astrofizičar sa Univerziteta u Kejptaunu u Južnoj Africi, nakon posmatranja tog regiona svemira.
Kran-Korteveg i njen tim koji stoji iza otkrića, su objavili svoj nalaz u Monthly Notices Letters Kraljevskog astronomskog društva
Objekat je… nakazano masivan i skrivao se iza Mlečnog puta, pa kako ga nismo dosad primetili? Pa, iako je možda teško poverovati da nismo videli nešto tako veliko, razmislimo na sekund o našem mestu u univerzumu i koliko je on veliki.
Samo galaksija Mlečni put je dom za više od 100 milijardi zvezda, trilione planeta i neverovante oblake gasa i prašine.
Iako je sve ovo stvarno super i zanimljivo, ako ste astronom i pokušavate da vidite sve što se nalazi iza tih zvezda, planeta, oblaka gasa i prašine, onda vam sve ovo stoji na putu.
Da bi zavirila u ono što je iza, Kran-Korteveg i njene kolege su koristili nekoliko teleskopa: sveže renoviran Veliki teleskop Južne Afrike u blizini Kejptauna, anglo-australijski teleskop u blizini Sidneja i rendgen istraživanja u galaktičkoj ravni.
Sa kombinovanim podacima, naučnici su uspeli da izračunaju koliko se brzo udaljava od Zemlje svaka galaksija koju su videli iznad i ispod galaktičke ravni. Matematika je otkrila da se on u stvari kreću zajedno.
“Postalo je očigledno da smo otkrili ogromnu mrežu galaksija, koja doseže mnogo dalje nego što smo ikada očekivali,“ rekao je Mišel Kluver, astrofizičar.
Naučnici veruju da je takozvani Vela Supercluster slične veličine kao Shapely supercluster od oko 8.600 galaksija, koji se nalazi na oko 650 miliona svetlosnih godina od Zemlje.
Prema rečima stručnjaka, Vela supercluster je udaljen oko 800 miliona svetlosnih godina, i udaljava se od nas brzinom od 60 miliona km/h.
Webtribune.rs

Нема коментара

ranktrackr.net