Breaking News

Lijek za depresiju!

Ljekoviti dio šafrana su stigme koje sadrže brojne fitohemikalije kao što su krocin, pikrokrocin, likopen, karotenoide i alkaloide.
Eterično ulje sadrži safranal koji djeluje smirujuće, ublažava bolove i grčeve.Takođe se može koristiti za astmu i kašalj, poticanje krvotoka, bolnu menstruaciju. Šafran je prirodni lijek za depresiju,  a pomaže i u ublažavanju bolesti kao što je Alchajmerova.
Posebno je cijenjen začin koji se koristi u gotovo cijelom svijetu, a često ga nazivaju i “kraljem začina”. Iako je najpoznatiji kao začin, zbog specifične žute boje koristi se i kao prirodno bojilo u prehrambenoj industriji te u medicinske svrhe.
Energetska vrijednost 100 g šafrana iznosi 310 kcal/1.298 kJ.  Za 0,5 kg začina potrebno je ubrati oko 75.000 cvjetova i ručno odvojiti stigme u tučku, a zbog skupog načina dobijanja rjeđe se koristi u ljekovite svrhe. Od vitamina šafran u značajnijim količinama sadrži vitamin C, tiamin, riboflavin, niacin, folnu kiselinu, te vitamin B6.
Šafran se može koristiti i u kozmetičke svrhe.Maska od šafrana i svježe papaje pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože i doprinosi usporavanju pojave bora i mrlja. Sušeni šafran je dostupan tokom cijele godine u trakicama i u prahu, a pakovanja mogu biti 0,1 gram pa do od nekoliko grama. Šafran se zbog bogatog ukusa i boje dodaje posebnim jelima u mnogim kuhinjama svijeta ,
izvor/http://domacezdravlje.com/

Нема коментара

ranktrackr.net