3. POSNI MAJONEZ SA LIMUNOM
POTREBNO JE:
- 6 ravnih kašika gustina,
- 24 kašike vode,
- 3 kašičice senfa,
- 9 kašika ulja,
- sok od 1/2 limuna,
- biber,
- so.
PRIPREMA:
- 6 ravnih kašika gustina dobro izmešati sa 24 kašike vode da se razbije svaka grudvica, pa sve skuvati da se zgusne.
- Kad se masa prohladi, uz neprekidno mućenje mikserom dodati prvo 3 kašičice senfa, a zatim jednu po jednu 9 kašika ulja i na kraju sok od 1/2 limuna.
- Mutiti da sve bude kompaktno.
- Dodati soli i bibera prema ukusu.
- Ostaviti da stoji na hladnom, najmanje 1 sat pre služenja ili korišćenja u pripremi drugih posnih jela.
2. POSNI MAJONEZ OD SOJINOG MLEKA
POTREBNO JE:
- 200 ml nezaslađenog sojinog mleka,
- 300 ml ulja,
- kašičica limunovog soka,
- 2 kašičice jabukovog sirćeta,
- kašičica senfa,
- soli po ukusu.
PRIPREMA:
- Polako mutite sojino mleko i dodajte lagano 150 ml ulja.
- Kada se mleko i ulje savršeno spoje, opet lagano dodajte jabukovo sirće, limunov sok i prstohvat soli, pa nastavite da mutite još minut, dva.
- Sada dodajte senf i ostatak ulja i mutite sve dok ne dobijete kremastu masu i vaš posni majonez je gotov.
1. POSNI MAJONEZ OD KROMPIRA
POTREBNO JE:
- 2 krompira,
- kašičica senfa,
- limunov sok,
- kašika belog vina,
- 200 ml ulja,
- so,
- biber po ukusu.
PRIPREMA:
- Krompir skukvajte u ljusci, ohladite, oljuštite, propasirajte, pa dodajte senf, biber, limunov sok i so, pa sve dobro promešajte.
- Dodajte jedan decilitar vode, promešajte i počnite da lagano mutite mikserom, dodajući polako ulje.
- Kada dobijete gust sos, sipajte kašiku belog vina i promešajte.
Napomena: kao i tokom mućenja majoneza koji se priprema sa jajima i za posni majonez potrebno vam je mnogo strpljenja kako bi se sastojci lepo sjedinili.
izvor- http://www.posnajela.rs/
Нема коментара