Breaking News

Posni majonez na tri načina

3. POSNI MAJONEZ SA LIMUNOM

POTREBNO JE:

  • 6 ravnih kašika gustina,
  • 24 kašike vode,
  • 3 kašičice senfa,
  • 9 kašika ulja,
  • sok od 1/2 limuna,
  • biber,
  • so.

PRIPREMA:

  1. 6 ravnih kašika gustina dobro izmešati sa 24 kašike vode da se razbije svaka grudvica, pa sve skuvati da se zgusne.
  2. Kad se masa prohladi, uz neprekidno mućenje mikserom dodati prvo 3 kašičice senfa, a zatim jednu po jednu 9 kašika ulja i na kraju sok od 1/2 limuna.
  3. Mutiti da sve bude kompaktno.
  4. Dodati soli i bibera prema ukusu.
  5. Ostaviti da stoji na hladnom, najmanje 1 sat pre služenja ili korišćenja u pripremi drugih posnih jela.

2. POSNI MAJONEZ OD SOJINOG MLEKA

POTREBNO JE:

  • 200 ml nezaslađenog sojinog mleka,
  • 300 ml ulja,
  • kašičica limunovog soka,
  • 2 kašičice jabukovog sirćeta,
  • kašičica senfa,
  • soli po ukusu.

PRIPREMA:

  1. Polako mutite sojino mleko i dodajte lagano 150 ml ulja.
  2. Kada se mleko i ulje savršeno spoje, opet lagano dodajte jabukovo sirće, limunov sok i prstohvat soli, pa nastavite da mutite još minut, dva.
  3. Sada dodajte senf i ostatak ulja i mutite sve dok ne dobijete kremastu masu i vaš posni majonez je gotov.

1. POSNI MAJONEZ OD KROMPIRA

POTREBNO JE:

  • 2 krompira,
  • kašičica senfa,
  • limunov sok,
  • kašika belog vina,
  • 200 ml ulja,
  • so,
  • biber po ukusu.

PRIPREMA:

  1. Krompir skukvajte u ljusci, ohladite, oljuštite, propasirajte, pa dodajte senf, biber, limunov sok i so, pa sve dobro promešajte.
  2. Dodajte jedan decilitar vode, promešajte i počnite da lagano mutite mikserom, dodajući polako ulje.
  3. Kada dobijete gust sos, sipajte kašiku belog vina i promešajte.
Napomena: kao i tokom mućenja majoneza koji se priprema sa jajima i za posni majonez potrebno vam je mnogo strpljenja kako bi se sastojci lepo sjedinili.
izvor- http://www.posnajela.rs/

Нема коментара

ranktrackr.net