CHICKEN TIKKA MASALA - piletina na Indijski nacin

Sastojci
- Po originalnom receptu marinirana piletina pece se u posebnim Tandoor pecima , u danasnje vrijeme indijski restorani imaju modernije verzije . Zatim se stavlja u pripremljeni Masala umak.Piletinu mozete peci u pecnici ali jednostavnije je samo poprziti na ulju pa onda dodavati ostale sastojke za umak. Kako zelite.
- 1.Pileca prsa izrezati na male komade. Staviti u dublju zdjelu.Sastojke za marinadu sve zajedno izmiksati i preliti preko piletine, dobro promijesati, pokriti sa plasticnom folijom i ostaviti da se marinira barem 1 sat ili preko noci u hladnjaku.
- 2.Slijedeci dan izaditi komade piletine iz marinade, probajte odstraniti marinadu s mesa sto vise mozete.Marinadu sacuvati a meso dodati na vruce ulje ( u tavi) i poprziti sa svih strana oko 5-6 minuta. Ovo je vrijeme za piletinu izrezanu na male komade, ako rezete na vece onda obavezno prziti 10 minuta. Izvaditi na tanjur i pokriti sa folijom.
Za Masala umak:
- 1.U lonac dodati maslac ( ili ulje) i poprziti nasjeckani luk. Prziti oko 6-7 minuta uz povremeno mijesanje.Zatim dodati nasjeckane rajcice i pirjati jos 4-5 minuta. Dodati marinadu i dobro promijesati.
- 2.Dodati piletinu i zaliti sa pilecom juhom (domacom ili iz kocke). Mozete samo sa vodom.Dodati sve ostale zacine za umak osim soka od limuna, vrhnja ili jogurta i pola svjezeg lisca korijandera. Posoliti i popapriti.
- 3.*Umak sadrzi zacin Garam Masala ( garam = ljuto, masala = mjesavina zacina). Ako ga nemozete naci onda je dovoljno dodati slijedece:1/2 zlicice cimeta1/2 zlicice kumina (lat. Bunium persicum )1/3 zlicice kardamona (crni, smedi ili zeleni)1/3 zlicice klincica
- 4.Pirjati piletinu jos kojih 10 minuta, malo dulje ako su vam komadi veliki. Zadnju minutu zaliti sa limunovim sokom i umijesati jogurt ili vrhnje.
- 5.Ponudite posuto sa svjezim liscem korijandera uz rizu ili krumpir.
izvor/http://www.coolinarika.com
Post Comment
Нема коментара