Paškanat: Aromatični čuvar jetre i srca
Iako ga često mešaju sa korenom peršuna, paštrnak je sasvim drugačije povrće i ima brojna blagotvorna svojstva.
Reč je o dvogodišnjoj biljci bogatoj eteričnim uljima, mineralima, vlaknima i vitaminima kao što su B, C i E. Paštrnak je jedan od najpoznatijih biljnih izvora kalijuma i štiti zdravlje srca, pluća, jetre i bubrega.
Paštrnak je dobar diuretik i ubrzava izbacivanje vode iz organizma. Blagotvorno deluje i na krvni pritisak, krvne sudove, grčeve u stomaku, povišenu telesnu temperaturu i probavne tegobe.
Možete ga koristiti celog – od korena do listova. Najčešće se koristi koren, koji se dodaje supama i varivima na isti način kao šargarepa, a listove možete koristiti baš kao i listove peršuna.
Čuvajte ga u frižideru u plastičnoj kesici iz koje ste prethodno istisnuli vazduh.
http://www.b92.net
Нема коментара