Mališani ga obožavaju: Recept za domaći kašasti sok od kruške
Foto: Shutterstock |
Potrebni sastojci:
5kg krušaka (zrelih, ali ne prezrelih)
500 – 600gr šećera
1 ceo limun
Priprema:
Prvo operite voće, a zatim oljuštite. Isecite kruške na kockice i stavite ih u dublju šerpu.
Dodajte 1,5 litara vode i stavite na tišu vatru da se kuvaju.
Kuvajte kruške dok ne omekšaju, a zatim ih izmiksajte u blenderu. Ukoliko nemate blender, možete ih izgnječiti i kao za pire.
Dobijenu masu pomešajte sa šećerom, čija količina zavisi od toga koliko su same kruške slatke. U principu je najbolje da dodate pola kilograma šećera odmah, pa kasnije i preostalih 100 grama ukoliko ima potrebe.
Malo promešajte smesu, pa u nju nacedite limun.
Vratite na tihu vatru i ostavite da se kuva još par minuta ( oko 5 minuta je sasvim dovoljno ).
Ovako pripremljen domaći gusti kašasti sok od krušaka sipajte u pripremljene flaše odmah, a zatim ih povežite prvo celofanom, pa zatvorite poklopcem. Prekrijte ih ćebetom i ostavite da se same postepeno hlade. Tek kada se flaše potpuno ohlade odložite ih na tamno i hladno mesto.
Izvor: receptizasvakog.com
Нема коментара