Slatka zimnica: Recept za slatko od krušaka iz rerne
Foto: Profimedia |
Potrebno je:
1 kilogram krušaka
500 grama šećera
Sok od 2 limuna
200 mililitara vode
Priprema
Odabrane kruške oljuštite pa isecite na manje komade i očistite. Rasporedite ih zatim u dubok pleh, pa pospite šećerom i prelijte sokom od dva limuna. Ostavite ih da odstoje 1-3 sata, da otpuste svoj sok. Nakon tog vremena dodajte i vodu, pa u rernu da se sve krčka.
Rernu prethodno zagrejte na 180 stepeni, a kruške krčkajte oko 2 sata. To zavisi od rerne do rerne – znaćete da su gotove kada omeknu, blago porumene i sirup postane gust.
Gotovo slatko izgleda isto kao i kada pripremate u šerpi – onda kada su kruške mekane i fino skuvane.
Možda će vam biti lakše da ostavite u rerni i skoknete da pozavršavate druge kućne poslove, nego da vrije na ringli u šerpi, pa možda prekipi i slično. Ima prednosti, zar ne? A, posle u već zagrejanoj rerni pripremite neki kolač da možete da se sladite dok se slatko ne ohladi.
Slatko dok je toplo sipajte u sterilisane tegle, dobro zatvorite poklopcem pa ih ušuškajte u ćebence ili krpama. Ostavite da se slatko tako ohladi na sobnoj temp. pa tek kada se skroz ohladi odložite u friz, odnosno na neko tamnije i hladnije mesto.
*Takođe, možete povećati količinu sastojaka srazmerno ako želite da pripremite veću količinu. Pazite samo, ako pripremate ovu varijantu, da vam sve kruške lepo stanu u pleh, i ostali potrebni sastojci. Birajte neki dublji pleh, tako da tokom krčkanja ne prska mnogo po rerni.
Savet: Slatko od krušaka možete praviti tako što ćete dodati neko drugo voće po vašem izboru, a da se ukusi fino slože. Slatko od krušaka i jabuka je veeeoma ukusno, a možete mu dodati cimet, orahe i vanilu i tako dobijete savršenu domaću poslasticu.
Izvor: receptopedija.com
Нема коментара