Breaking News

FALIKON – MISTERIJE NEPOZNATE PIRAMIDE U FRANCUSKOJ

pixabay.com

Da, dobro ste pročitali. Francuzi imaju piramidu.

Na obronku severozapadno od Falikona nalazi se jedna od retkih piramida u Evropi. Piramida Falikon je verovatno jedna od evropskih piramida za koju gotovo niko nije čuo.

To je spomenik koji označava ulaz u pećinu šišmiša koji se nalazi severno od Nice. Istoričari i arheolozi se slažu da je istinsko poreklo ove piramide nepoznato i da je na tom lokalitetu sprovedeno vrlo malo istraživanja, uglavnom zbog činjenice da je samo šačica arheologa čula za ovu piramidu.

Interesovanje za piramidu poraslo je od 2007. godine, a francuska vlada je zvanično proglasila Piramidu Falikon nacionalnim istorijskim spomenikom.

Otkrio ga je 1804. Domenico Rossetti.

Istraživači su izračunali da je piramida bila nekada visoka 9 metara iako je u ovom trenutku skraćena na oko 3 metra, što ukazuje na umerene do teške deformacije uzrokovane klimom u regionu i relativno slabim građevinskim materijalima, uglavnom malim kamenjem nepravilnog oblika koje se prema istraživanju koje je prisutno na lokalitetu potiče iz okoline i okolne oblasti.

Ali ova piramida krije neverovatnu istoriju o Iluminatima, rimskim legionarima pa sve do persijske mitologije.


Unuk Džona Brajana, Vard-Perkins, britanski klasični istoričar arhitekture i arheolog veruje da piramida Falikon označava mesto odmora egipatskog poglavara u egzilu.

Druga teorija, možda još zanimljivija, je da je piramida direktno povezana sa mitraizmom – misteriozna religija koja se praktikovala u Rimskom carstvu od 1. do 4. veka naše ere.

Rimljani su ga nazvali Misterije Mitre ili Misterije Persijanaca, dok ga današnji istoričari nazivaju rimskim mitraizmom ili samo mitraizmom.

Ali šta povezuje  piramidu Falikon sa rimskim mitraizmom?

Za početak, kao što smo gore spomenuli, veruje se da su ovu piramidu sagradili pripadnici rimskih legionara iz kasne imperije koji su bili pripadnici religije rimskog mitraizma.

Rimski mitraizam je imao vrlo složen i čudan sistem od sedam nivoa inicijacije – prema istraživanjima provedenim na piramidi, broj stepenica koje vode u pećinu slepih miševa ili Bauma des Ratapignata u okcitanskom, jeste sedam koji odgovara sedam nivoa rituala mitraizma.

Naravno, ova teorija nije verifikovana tako da mi zapravo još uvek ne znamo mnogo o Piramidi.

Nova istraživanja smatraju da konstrukcija piramide datira između 1803. i 1812. godine, što bi diskvalifikovalo teoriju da su piramidu možda izgradili pripadnici rimske vojske.

Drugi istoričari ukazuju na Napoleona Bonapartu u kojem piše da je piramida sagrađena u njegovu čast da obeleži Napoleonovu egipatsku kampanju.

Koji god bio razlog za izgradnju piramide, jedno je sigurno, to je istorijski spomenik, označava jednu od retkih piramida u Evropi, a svakako je arheološko nalazište koje vredi posetiti i istražiti.
Pogledajte slike piramide ovde.
www.svettajni.com

Нема коментара

ranktrackr.net