Breaking News

23 ZANIMLJIVIH ČINJENICA O LEONARDU DA VINČIJU

Pixabay

Leonardo da Vinči je bio italijanski renesansni polimat: slikar, vajar, arhitekta, muzičar, naučnik, matematičar, inženjer, pronalazač, anatom, geolog, kartograf, botaničar i pisac.

Smatra se jednim od najvećih umova koje je svet ikada poznavao. Njegove vizije i dela su bila daleko iznad onih muškaraca u njegovo vreme, a većina naše tehnologije može biti pripisana njemu; poznat je kao univerzalni genije.

Ovde imamo nekoliko stvari koje treba da znate o ovom genijumu:

. Iako je poznatiji kao Leonardo da Vinči, njegovo puno ime je Leonardo di ser Piero da Vinci.

2. Leonardo da Vinči je rođen 15. aprila 1452. godine u Vinci, današnjoj Italiji, u Firenci, a umro je 2. maja 1519. godine u 67. godini života.

3. Čak i kad je mislio da je on bio izumitelj ispred svog vremena, Leonardo da Vinci je bio i jeste, uglavnom poznat kao slikar.

4. Leonardova najpoznatija slika iz 1490. godine smatra se “Poslednjom večerom”; mnogi tvrde da u ovoj slici postoje skrivena značenja. Takođe se smatra najraznovrsnijom verskom slikom svih vremena.


5. Smatra se da je Leonardov najraniji poznati crtež “Dolina Arno”, 1473. godine.

6. Jedan od njegovih najpoznatijih crteža je možda “Vitruvijev čovek” koji se takođe smatra kulturnom ikonom koja se koristi u književnosti, kovanicama i robi. Crtež Vitruvijanskog Čoveka i tekst koji ga prati ponekad se naziva Kanonom Proporcija ili Proporcija Čoveka.

7. Iako je izmislio brojne komunalije i mašine, neki od najvažnijih izuma bili su leteće mašine, oklopno vozilo, koncentrisana solarna energija, mašina za dodavanje.

8. Napravio je važna otkrića u anatomiji, građevinarstvu, optici i hidrodinamici, ali iz nekog razloga nikada nije odlučio da objavi svoje radove.

9. Blagoveštenje je jedno od najtajanstvenijih Leonardovih slika. Misteriozni deo se pripisuje činjenici da kada se analizira pod rendgenskim snimcima, Anđeo koji je Leonardo slikao postaje… nevidljiv.

10. Malo ljudi zna da Leonardo ima „prazninu“ u svom životu; između 1476. i 1478; kada je tek počeo da se pojavljuje, Leonardo da Vinči.

11. Nakon povratka sa misterioznog putovanja; Leonardo je sa neverovatnom tačnošću proizveo vazdušne mape italijanskih gradova.

12. Nakon tog vremena, dizajnirao je prvo vozilo.

13. Od 1513. do 1516. Leonardo je počeo da izvodi čin koji je u to vreme bio zločin koji se kažnjavao smrću: seciranje ljudskih leševa, a on je to radio u Vatikanu. Vatikan je imao te velike katakombe, veoma hladna mesta, i on je to iskoristio i znao je da bi to bilo idealno mesto za seciranje tela, a da se ne unište zbog raspadanja.

14. Poznato je da je u Vatikanu obavljeno više autopsija; Ironično?

15. Bio je pametan, ispred svog vremena. 36 meseci koliko je Leonardo da Vinči proveo u Vatikanu, on je dokumentovao na desetine disekcija sa neverovatnim detaljima, ali da bi zadržao svoj posao u tajnosti, njegove beleške o ljudskoj anatomiji su zabeležene u kodu.

16. Bio je opsednut slikanjem Mona Lise. Proveo je preko 16 godina radeći na najsitnijim detaljima ovog relativno malog portreta, za koji se smatra da je Lisa Gherardini, supruga Francesca del Gioconda.

17. Kodeks Arundel Leonarda da Vinčija može se naći u Britanskoj biblioteci.

18. Leonardo je retko pisao o svom privatnom životu.

19. Leonardo da Vinči je levoruk.

20. Leonardo je u osnovi izmislio današnje oružje koje naša vojska koristi danas.

21. Ne iznenađuje što je Leonardo imao neverovatne crteže mašina sposobnih za let jer je, da Vinči, tokom većeg dela svog života bio fasciniran fenomenom leta, uključujući i njegov 1505 Kodeks o letu ptica.

22. Leonardo je uspeo da napravi više od 240 detaljnih crteža i napisao je oko 13.000 reči o anatomiji. To je uglavnom bilo zahvaljujući formalnoj obuci u anatomiji ljudskog tela dok je bio šegrt Andrea del Verrocchio.

23. Leonardo da Vinci je stvorio prvi mehanički robot; konstruisao je mehaničkog viteza i mehaničkog lava. Leonardo da Vinči je izmislio prvi sistem pokretnih barikada kako bi zaštitio grad od napada.

Svettajni.com

Нема коментара

ranktrackr.net