Breaking News

UZNEMIRENOST BRITANSKE VOJSKE: Ruski brod sa “oružjem za halucinacije” uočen na britanskim obalama

pixabay.com

Ratni brod Kraljevske mornarice prati ruski brod za koji se veruje da nosi oružje koje “izaziva povraćanje  halucinacije”, dok plovi blizu teritorijalnih voda Velike Britanije.
HMS Defender je raspoređen za vikend kako bi pratio fregatu Admiral Gorškov i tri pomoćna broda.

Portparol mornarice je rekao: “Defender iz Portsmuta prati rusku ratnu grupu i prati njihove aktivnosti u oblastima od nacionalnog interesa.”




Rusku grupu čine fregata admiral Gorškov, brod za vuču Nikolaj Čiker, brod za snabdevanje Elbrus i tanker Kama.

Gorškov je navodno opremljen ruskom mašinom Filin 5P-42 – oružjem za vizuelnu optičku interferenciju, koje može izazvati “vrtoglavicu, mučninu i osećaj dezorijentacije”.

Mark Lankaster, ministar oružanih snaga, rekao je: “Kraljevska mornarica je uvek spremna da brani Veliku Britaniju. Nastavićemo da radimo sa našim saveznicima kako bismo pratili ruske brodove koji prolaze kroz međunarodne vode blizu naših obala, kako bismo bili sigurni da ruska mornarica sledi ispravan protokol na svom putu. ”

HMS Defender je u subotu isplovio iz Njukastla uputivši se severoistočno od Škotske, kako bi se u utorak sastao s ruskom ratnom grupom, kada brodovi prođu britansku obalu.

On će nastaviti da prati brodove dok oni prolaze kroz Engleski kanal.

Komandant Rišard Hevit, komadant HMS Defendera, rekao je: “Bezbednost oko naše obale ostaje ključna za naše nacionalne interese.

“Pratnja admirala Gorškova pokazala je trajnu predanost Kraljevske mornarice da zaštiti naše domove i spremnost da preuzme takve zadatke kad god je to potrebno.”

Webtribune.rs

Нема коментара

ranktrackr.net