Breaking News

Misterija Đavolje Biblije: Knjiga koja donosi jad i bedu svakom ko je dotakne!

Foto: Profimedia

U knjizi se nalaze i brojni manji tekstovi i napomene sa raznim receptima i činima. Ima čak i napomena o praksama egzorcizma, lekovima za misteriozne bolesti i metodama za zaštitu nečije duše

Knjiga po imenu Kodeks Gigas je prema mnogim navodima najveći rukopis na svetu. Njegov nastanak i istorija su obavijeni misterijom koja uključuje obično i magično, raj i pakao.
Zbog svoje ogromne veličine (90 cm dugačka i 90 cm široka kada se otvori), rukopis je dobio ime Kodeks Gigas što na latinskom znači "džinovska knjiga".Potrebno je dvoje ljudi da podignu ovu knjigu, a koža od koje je napravljena je morala doći od najmanje 160 životinja.
Prema legendama koje ga okružuju, Kodeks Gigas je nastao kao rezultat pakta sa "đavolom" i zato je nekima poznat i kao Đavolova Biblija. Mnogi istoričari se slažu da je nastao negde početkom 12. veka u benediktinskom manastiru Podlažice u Bohemiji, današnjoj Češkoj.
Prema pričama iz prošlosti, rukopis je preko noći napisao jedan monah koji je trebalo da bude pogubljen sutradan.

Foto: ProfimediaFoto: Profimedia
On je uprkos strogim pravilima manastira istraživao okultno i demonsko učenje. Kada je otkriveno, osudili su ga na smrt zazidavanjem.
U svojoj poslednjoj noći, neimenovani monah je ostvario pakt sa Belzebubom lično i ponudio mu svoju besmrtnu dušu u zamenu za šansu da dovrši svoje remek-delo. Iako je planirao da ponudi knjigu manastiru u zamenu za svoj život, njegov sporazum sa okultnim mu je došao glave.
Demonsko poreklo knjige je podstaklo razne priče o Đavolovoj Bibliji, a sve se vrte oko toga da knjiga donosi nesreću i tugu svima koji je poseduju. To je jedna od knjiga koje poseduju vlasnika, umesto da bude obrnuto.
Kodeks Gigas je prvi put kročio van manastira kada su njegovi vlasnici zapali u finansijske nevolje. Ona je prodata obližnjem manastiru kod Praga i nakon par godina je izazvala i krah tog manastira. Kratko nakon toga, knjiga je dospela u ruke rimskog cara Rudolfa koji je postao opsednut njome. Rudolf je sakupljao okultne knjige i krenuo ka putu ludila i paranoje zbog čega mu je porodica oduzela krunu i prognala ga. Rukopis je dospeo u ruke švedske vojske kao ratni plen 1648. godine.

Foto: ProfimediaFoto: Profimedia
Kodeks Gigas sadrži sve knjige Vulgate (latinski prevod Biblije) i pet drugih tekstova. Intrigantno je to što su Stari i Novi zavet predstavljeni u drugačijem redu od onog na koji smo navikli. Drugi tekstovi su rasuti između religijskih.Među njima se nalaze verzija Antikviteta Jevreja od Flavijusa Džozefa,Enciklopedija etimologije Isidore de Sevilje, kao i medicinski radovi pripisaniHipokratu.
U knjizi se nalaze i brojni manji tekstovi i napomene sa raznim receptima i činima. Ima čak i napomena o praksama egzorcizma, lekovima za misteriozne bolesti i metodama za zaštitu nečije duše. Pored slikovitog prikaza Nebeskog grada i Bisernih kapija, nalazi se i ilustracija đavola preko čitave strane. Tako je knjiga verovatno dobila nadimak Đavolova Biblija pošto je jedina koja sadrži đavola među svojim stranicama.
Priče o ovom misterioznom rukopisu su veoma interesantne, ali stručnjaci nisu ubeđeni u njhovu verodostojnost.
Oni kažu da je knjiga najverovatnije ručno napisana i da je crteže ilustrovao jedan monah u periodu od 25-30 godina. Činjenica da je rukopis isti kroz veći deo knjige je verovatno razlog što mnogi veruju da je knjiga napisana preko noći.
Iako je pravo poreklo knjige nepoznato, Kodeks Gigas i dalje fascinira sve one koji je vide. Možete je videti i vi pošto je knjiga izložena u Nacionalnoj biblioteci u Stokholmu.

Вебтрибуне

Нема коментара

ranktrackr.net