Breaking News

Direktor CIA: Iran ćemo smatrati odgovornim za napade na SAD u Iraku

Foto Tanjug / AP


Direktor CIA Majk Pompeo rekao je da je najvišem iranskom vojnom zvaničniku poslao pismo u kojem ga upozorava da će SAD smatrati Teheran odgovornim za bilo kakav napad na američke interese u Iraku.

Pompeo, koji je ranije izražavao snažno protivljenje Iranu, precizirao je da je pismo uputio generalu Kasemu Solejmaniju, lideru korpusa iranske Islamske revolucionarne garde i elitne jedinice u okviru tih snaga koja je zadužena za operacije izvan teritorije Irana, ali da ga general nije pročitao, prenosi danas AP.
„Poslao sam pismo zato što je on (general) nagovestio da bi snage pod njegovom kontrolom mogle da zapravo ugroze interese SAD u Iraku'''', rekao je Pompeo na forumu posvećenom odbrani u Predsedničkoj fondaciji i Institutu „Ronald Regan“ u Kaliforniji.

Pompeo je naveo da je iranski general odbio da otvori pismo, ali mu to, kako je rekao, „nije slomilo srce''.''
„U pismu smo mu stavili do znanja da ćemo njega i Iran smatrati odgovornim... i želeli smo da obezbedimo da on i rukovodstvo Irana to shvate na kristalno jasan način“, objasnio je direktor CIA-e.
Prema Pompeovim rečima, Iran radi na jačanju svog uticaja širom Bliskog istoka.
Kao republikanski kongresmen iz Kanzasa, Pompeo je ranije bio veoma kritičan u pogledu nuklearnog sporazuma sa Iranom, koji su SAD i druge zemlje postigle sa Teheranom o ukidanju sankcija u zamenu za ograničenje nuklearnog programa Irana.

Ipak, Pompeo je napomenuo da se Iran trenutno pridržava tog sporazuma.
Tokom diskusije na forumu o nizu tema, Pompeo nije želeo da odgovori na pitanja o navodima da bi mogao da zameni Reksa Tilersona na mestu državnog sekretara SAD.
On je odbio da kaže da li je razgovarao sa Trampom o mogućnosti da zameni Tilersona, rekavši samo da je veoma fokusiran na svoj posao direktora CIA-e.
Pompeo - konzervativac bez dlake na jeziku - održava bliske odnose sa predsednikom Donaldom Trampom i gotovo svakodnevno ga lično izveštava o obaveštajnim pitanjima.
Pompeo se na forumu o odbrani osvrnuo i na Severnu Koreju, rekavši da je američko obaveštavanje o napretku nuklearnog raketnog programa Pjonganga - dobro.
„Mislim da imamo prilično dobre informacije o dometu i razmerama njihovog programa i o tome koliko oni napreduju ka sposobnosti da pouzdano upotrebe taj sistem protiv SAD'''', istakao je Pompeo.
Kako je naveo, američke obaveštajne službe veruju da severnokorejski lider Kim Džong-Un nema jasnu predstavu o tome u koliko je krhkoj situaciji na domaćem i međunarodnom planu.
„Oni koji ga okružuju ne govore mu istinu o položaju u kom se nalazi i o tome koliko mu je nestabilna pozicija u svetu danas. Verovatno nije lako reći Kim Džong-Unu loše vesti'', ocenio je Pompeo.
Prema njegovim rečima, SAD se nadaju da će pooštrene ekonomske i diplomatske mere protiv Severne Koreje uz pritisak Kine rešiti nuklearnu pretnju „na način koji ne iziskuje vojni ishod za koji znam da niko ne priželjkuje“.''
Pompeo je na forumu u Kaliforniji komentarisao i Trampovu praksu tvitovanja, ukazavši da njegovi tvitovi zapravo pomažu američkim obaveštajnim službama.
„Naši protivnici su na njegove tvitove odgovorili na načine koji su nam pomogli da razumemo pitanja komande i kontrole, ko osluškuje kakve poruke, kakav ođek te poruke imaju širom sveta'''', zaključio je direktor CIA.

Tanjug

Нема коментара

ranktrackr.net