Breaking News

Ruski milijarderi se spremaju da prebegnu u novi poreski raj u EU – PUTIN SPREMA ODMAZDUViše od 730 najvećih ruskih biznismena je apliciralo za malteško državljanstvo, koje se može kupiti za 900.000 evra. Među njima su Arkadij Volož, Boris Minc, Aleksej Marej i druga imena sa ruske liste Forbes-a, prenosi RBC.
Lista građana Malte je dostupna na sajtu vlade ove države, koja je od 2004. godine članica Evropske unije. Tokom protekle tri godine, broj predstavnika velikog ruskog biznisa među građanima Malte se značajno povećao. A pasoši nisu bili samo za te poslovne ljude, već i za članove njihovih porodica.
Od 2013. godine u ovoj zemlji funkcioniše program “Malteško državljanstvo za investicije“, koji je odobrila Evropska komisija. Uz pomoć njega, država planira da privuče 1.800 investitora koji će napuniti lokalni trezor za 1 milijardu evra.

Prema uslovima ovog programa, iznos investicija ne bi trebalo da bude manji od 880.000 evra bez provizija i naknada, a privatni investitor može zatražiti državljanstvo ove zemlje tek nakon što doprinese malteškom budžetu sa 650.000 evra. 70% ovog iznosa je izabrano za Nacionalni fond za razvoj i socijalnu politiku Malte, a ostatak odlazi u državni budžet.

Osim toga, podnosilac zahteva mora kupiti nekretninu na ovom ostrvu za najmanje 350.000 evra, ili iznajmiti kuću na pet godina, pri čemu ukupan iznos ne može biti manji od 80.000 evra za celokupan period.
Novi investitor takođe treba da kupi malteške obveznice, koje je odobrila vlada ove zemlje, za najmanje 150.000 evra, sa rokom dospeća nakon pet ili više godina.

Podnosilac zahteva, zauzvrat, može dobiti pasoš za sebe i članove njegove porodice, uključujući i dede, bake i unuke, kao i ženu i snaju. Pasoš će takođe biti izdat deci koja su rođena ili usvojena od strane podnosioca zahteva nakon dobijanja pasoša Malte.

malta

Novi vlasnici pasoša su Aleksandar Nesis iz ICT Holding Ltd i članovi njegove porodice, direktor kompanije Yandex Arkadij Volož i njegova porodica, predsednik Upravnog odbora investicione kompanije O1 Group Boris Minc i njegova porodica, osnivač najveće ruske alkoholne kompanije Beluga Group Aleksandar Mečetin, veliki ruski zemljoposednik Igor Kudokormov, generalni direktor i zamenik predsednika upravnog odbora Alfa-Bank Aleksej Marej. Predstavnici Minca, Nesisa, Mečetina, Kudokormova i Mareja još uvek nisu komentarisali sticanje državljanstva Malte.
“Arkadij Volož mnogo putuje u ime poslovanja kompanije, a posedovanje evropskog pasoša vam omogućava da putujete u bezviznom režimu. Kao i ranije, on ostaje ruski državljanin i ispunjava sve zahteve ruskog zakonodavstva“, objasnila je kompanija “Yandex“.

Šef ruskog predstavnišva kompanije Candy-Hoover Group i bivši potpredsednik kompanije Lenovo, Gleb Mišin, takođe je potvrdio posedovanje malteškog pasoša za sebe i članove njegove porodice, objašnjavajući ovo tim da je to pogodno za dobijanje “viza za slobodno kretanje širom sveta“, što je posebno važno za njegovu porodicu jer se deca školuju u inostranstvu. I u budućnosti on ne isključuje mogućnost registracije svog posla pod malteškom nadležnošću.

“Pored toga, Malta ima lojalne uslove za dobijanje državljanstva. Malta takođe pruža lake poreske uslove, a to je jako važno za nas“, rekao je Mišin.

Na spisku se nalaze i menadžei Kasperski Lab-a Aleksej de Monderik i Tatjana Mramornova, jedan od najplaćenijih menadžera u Rusiji po Forbes-u, generalni direktor rudarske kompanije “Polyus“ Pavel Gračev, osnivači kompanije “Sportmaster“ Dmitrij Doičan i Nikolaj Fartušnjak, brat bivšeg ministra saobraćaja Rusije Leond Levitin i njegova porodica, kao i generalni direktor Centralnog doma kulture železničara.
Međutim …

Ili ste uz Rusiju, ili nećete imati ništa
Da sve ovo neće proći tek tako kako su neki oligarsi zamislili svedoči i dobro poznata situacija iz 2015. godine a bilo je ovako …

Pametni oligarsi odlučili su se da podrže stabilizaciju rublje, da započnu sa izbacivanjem dolara i da potvrde svoju odanost državi tako što su dali kontrolu Rusiji

Pojedini liberali pričaju kako će ruska ekonomija uskoro doći do potpunog kolapsa i sve bi to bilo vrlo lepo da pravi Rusi nisu svesni u kakvom je stanju Rusija zaista.

Pred Rusima je teška godina, ali je prosto nemoguće da oni žive u konstantnom strahu da će “oligarsi zbaciti Putina i izvesti patriotski Majdan”. To je ono u šta manipulatori žele da ubede javnost, ali im ne uspeva jer su Rusi svesni da se sve odigrava u suprotnom smeru.

U radnom planu strukture ruske ekonomije, Kremlj je odlučio da uzme u obzir i pozitivna i negativna iskustva krize 2008. godine uz amandmane na trenutne geopolitičke realnosti.

Vladimir Putin je dao oligarsima izbor: da rade za državu (izbacivanje dolara, podržavanje rublje, prebacivanje kontrole preduzeća u vlasništvo Rusije…) ili će se država “izboriti” sa njima i oduzeti im imovinu.

Oligarsi su imali vremena da razmisle, a prvi rezultati su se pojavili odmah. Odluka Ališera Usmanova da prebaci kontrolu svojih kompanija (Megafon, Metalloinvest) u Rusiju jeste znak da su najpametniji oligarsi rizikovali i dobili. Usmanovu se može samo zavideti, obzirom da su njegovi finansijeri još letos probili na kinesko tržište.

Veoma neočekivani primer dobrog poteza jeste vlasnik AFK Sistema, Jevtušenkov. On je imao sve predispozicije da postane Kodorovski 2, kao i mnogi drugi. Ipak, Jevtušenkov se „prebacio“ za samo par meseci, dok Kodorovskom nije bilo dovoljno ni 10 godina u zatvoru. Zanimljiva je njegova tvrdnja koja se nije dopala Zapadu, a koju je nedavno izjavio povodom dolara:

“Ovo je veštačka situacija, koja je napravljena u panici i koja će se povući u februaru ili martu, nakon čega će dolar pasti i ponovo povećati jaz sa evrom. Potrebno je samo malo sačekati. Ako neko u panici pribegne dolaru, izgubiće… pozovite me ponovo krajem marta-početkom aprila da pričamo o ovoj temi. Tek tada ćete shvatiti da sam u pravu”.

Webtribune.rs 

Нема коментара

ranktrackr.net