Breaking News

Zašto su važni porodični obroci?

Foto: Shutterstock

Стручњаци са Универзитета у Оклахоми анализирали су навике у исхрани у више од 24.000 дјеце узраста од шест до 11 година. Ово истраживање о здрављу деце у Америци забележило је навике у исхрани међу најмлађима, али је такође проучавало понашање, школски успех и друштвене способности.

Добијени резултати показују да су деца која вечерају са својом породицом више концентрисана у школи, да би стекла боље социјалне вештине и да су мање проблематична од тинејџера.

Анализе сугеришу да честа породична оброка повећава шансе за десет процената да дете добија позитивне социјалне вјештине и посвећено је школским активностима. Истовремено, ризик од неодговарајућег понашања дјетета смањен је за осам посто. Међутим, да би се ефекти, навика заједничког стола требала практиковати најмање четири пута недељно.

Нажалост, истраживање показује да мање од трећине породица "једу за истим столом".

Шта мислите, зашто су ваши обитељи важни оброци? Заједнички оброци са породицама обезбеђују стабилност стварањем породичног окружења у којем родитељи могу да се повежу са својом децом и прате своје активности. 

Dr Fiona Star, psiholog na Univerzitetu "Midlseks", naglašava da porodični obroci pružaju mogućnost roditeljima da saznaju šta se dešava u životima njihove dece.  "To je takođe vreme kada deca stiču jezičke sposobnosti i uče kako da slušaju", kaže dr Star.

Ona ističe da je veoma važno da roditelji nametnu pravilo da za stolom nema igrica, televizije i telefona.

"Lepo je imati veče gledanja televizije sa porodicom, ali nikako dok večerate. To je od presudne važnosti", zaključila je.

иумама.цом

Нема коментара

ranktrackr.net