Likeri za dame: 5 aroma koje ćete obožavati
Ovo aromatično piće danas najradije piju žene. Međutim, manje je poznato da je prvi liker spravljen za muškarca, i to ne bilo kog, već za francuskog kralja Luja XIV, koji je ostao upamćen po raskošnom i rasipničkom životu. Naime, madam De Mentenon, jedna od kraljevih miljenica, kombinovala je voće i bilje i pravila mu okrepljujuće slatke alkoholne napitke. Očigledno je da su bili mnogo ukusni pošto su vrlo brzo postali veoma popularni. Za vas smo izdvojili pet odličnih recepata.
MENTOL LIKER
POTREBNO JE
500 ml vode, 180 ml domaće rakije, 150 g smeđeg šećera, 3 kesice burbon vanilin šećera, 2 kesice čaja od nane, kašika arome mente
PRIPREMA
U sud sipajte vodu, rakiju, smeđi šećer i vanilin šećer, te kuvajte na laganoj vatri. Kada provri, kuvajte još pet minuta. Skinite s vatre, stavite kesice čaja, poklopite sud i ohladite. Zatim izvadite vrećice i sipajte aromu, dobro promešajte, preručite u boce i ostavite da stoji na hladnom i tamnom mestu do sutradan. Poslužite uz kolutove kivija.
KAFETINO
POTREBNO JE
150 g kafe, 150 ml vode, 300 g šećera, 600 ml ključale vode, 150 ml rakije, kašika cimeta
PRIPREMA
Šećer prelijte sa 150 ml vode i kuvajte nekoliko minuta. Kafu prelijte ključalom vodom, pa procedite kroz gazu. Proceđenu kafu, rakiju, cimet i šećerni sirup kuvajte još dva-tri minuta da rakija malo ispari. Skinite s vatre i ohladite, te poslužite.
AJER LIKER
POTREBNO JE
8 žumanaca, 400 g šećera, 400 ml slatke pavlake, 500 ml lozovače, 2 kašičice vanilin šećera, malo sirćeta
PRIPREMA
Umutite žumanca s malo sirćeta, dodajte vanilin šećer i slatku pavlaku, pa sve dobro promešajte. Dok mešate, polako sipajte rakiju. Smesu stavite u frižider na nekoliko sati, zatim skinite penu i sipajte u flaše. Ovako pripremljen liker iskoristite u roku od dve nedelje.
NARANČINO
POTREBNO JE
1 l alkohola, 9 pomorandži, oko 400 g šećera, 1,5 l vode
PRIPREMA
Isecite koru pomorandži na uže i kraće tračice da lakše iscedite aromatično ulje. Isečenu koru i kolutove pomorandži stavite u teglu, prelijte alkoholom i dobro zatvorite. Teglu držite na tamnom i hladnom mestu 15 dana i svaki dan lagano promešajte njen sadržaj. Od šećera i vode skuvajte sirup i sastavite s pomorandžama i alkoholom. Dobro promešajte, procedite i sipajte u flaše. Izgnječite kore koje su ostale u cediljki. Flaše zatvorite i ostavite da stoje tri meseca, ali još je bolje ako stoje i duže.
LIKER OD VANILE
POTREBNO JE
250 g šećera, 3 kesice burbon vanilin šećera, 650 ml vode, 300 ml alkohola, 30 g smeđeg šećera
PRIPREMA
Kristal šećer, burbon vanilin šećer i vodu stavite da se kuvaju. Kad provri, preručite u staklenu flašu, dodajte alkohol i smeđi šećer, te promućkajte. Flašu ostavite da odstoji na hladnom mestu oko nedelju dana, ali je povremeno promućkajte. Liker procedite kroz gazu i sipajte u flašu za liker.
izvor:super recepti
MENTOL LIKER
POTREBNO JE
500 ml vode, 180 ml domaće rakije, 150 g smeđeg šećera, 3 kesice burbon vanilin šećera, 2 kesice čaja od nane, kašika arome mente
PRIPREMA
U sud sipajte vodu, rakiju, smeđi šećer i vanilin šećer, te kuvajte na laganoj vatri. Kada provri, kuvajte još pet minuta. Skinite s vatre, stavite kesice čaja, poklopite sud i ohladite. Zatim izvadite vrećice i sipajte aromu, dobro promešajte, preručite u boce i ostavite da stoji na hladnom i tamnom mestu do sutradan. Poslužite uz kolutove kivija.
KAFETINO
POTREBNO JE
150 g kafe, 150 ml vode, 300 g šećera, 600 ml ključale vode, 150 ml rakije, kašika cimeta
PRIPREMA
Šećer prelijte sa 150 ml vode i kuvajte nekoliko minuta. Kafu prelijte ključalom vodom, pa procedite kroz gazu. Proceđenu kafu, rakiju, cimet i šećerni sirup kuvajte još dva-tri minuta da rakija malo ispari. Skinite s vatre i ohladite, te poslužite.
AJER LIKER
POTREBNO JE
8 žumanaca, 400 g šećera, 400 ml slatke pavlake, 500 ml lozovače, 2 kašičice vanilin šećera, malo sirćeta
PRIPREMA
Umutite žumanca s malo sirćeta, dodajte vanilin šećer i slatku pavlaku, pa sve dobro promešajte. Dok mešate, polako sipajte rakiju. Smesu stavite u frižider na nekoliko sati, zatim skinite penu i sipajte u flaše. Ovako pripremljen liker iskoristite u roku od dve nedelje.
NARANČINO
POTREBNO JE
1 l alkohola, 9 pomorandži, oko 400 g šećera, 1,5 l vode
PRIPREMA
Isecite koru pomorandži na uže i kraće tračice da lakše iscedite aromatično ulje. Isečenu koru i kolutove pomorandži stavite u teglu, prelijte alkoholom i dobro zatvorite. Teglu držite na tamnom i hladnom mestu 15 dana i svaki dan lagano promešajte njen sadržaj. Od šećera i vode skuvajte sirup i sastavite s pomorandžama i alkoholom. Dobro promešajte, procedite i sipajte u flaše. Izgnječite kore koje su ostale u cediljki. Flaše zatvorite i ostavite da stoje tri meseca, ali još je bolje ako stoje i duže.
LIKER OD VANILE
POTREBNO JE
250 g šećera, 3 kesice burbon vanilin šećera, 650 ml vode, 300 ml alkohola, 30 g smeđeg šećera
PRIPREMA
Kristal šećer, burbon vanilin šećer i vodu stavite da se kuvaju. Kad provri, preručite u staklenu flašu, dodajte alkohol i smeđi šećer, te promućkajte. Flašu ostavite da odstoji na hladnom mestu oko nedelju dana, ali je povremeno promućkajte. Liker procedite kroz gazu i sipajte u flašu za liker.
izvor:super recepti
Нема коментара