Vrste sireva – najpoznatiji sirevi
Gouda
Ovo je jedan od najpoznatijih sireva diljem svijeta. Datira još od 6.stoljeća kada se prvi put počeo izrađivati na farmama oko istoimenog sela u blizini Rotterdama. Danas Nizozemci goudu izvoze u brojne zemlje svijeta već više od 700 godina.
Edam (Edamac)
Ovaj sir je ime dobio prema maloj luci Edam koja se nalazi sjeverno od Amsterdama. Ovaj sir je prepoznatljiv i po svojoj presvlaci od crvenog voska koja je prvi put upotrijebljena u 14. stoljeću. Autentični edam se većinom prodaje kao mlad jer mu je tada struktura elastična i podatna a okus blag i slatkast.
Camembert
Po predanju ovaj sir je prvi napravila supruga jednog farmera u selu Camembert u Normandiji krajem 18. stoljeća. Recept je dobila od nekog svećenika u zahvalnost što mu je pružila utočište u vrijeme Francuske revolucije. Navodno je Napoleon toliko bio oduševljen ovim sirom da je poljubio damu koja mu je ovaj sir poslužila. Stoga nije ni čudno da je kip Mare Harel postavljen u središtu sela.
Ementaler
Ime su mu 1542. dali stanovnici Langenthala po dolini u toku rijeke Emme. Danas ga izrađuje oko 1600 proizvođača dolini Emmental (njemačko govorno područje u Švicarskoj). Poznate je po svojim „rupama“, a one su rezultat djelovanja plina tijekom procesa zrenja sira.
Parmezan
To je sir koji svoje korijene vuče još iz antičkih vremena. Pisani dokumenti njegovo postojanje potvrđuju još na početku kršćanske ere. Također, Boccacio je u svom poznatom djelu „Decameron“ opisao upotrebu ovog sira. Danas je njegova proizvodnja strogo kontrolirana. Pravi parmiggiano se može proizvesti samo u kontroliranim regijama Parme i Reggio Emilie.
Gorgonzola
Postoji više legendi koje objašnjavaju kako je ovaj sir postao jedan od prvih plavih sireva u svijetu, a najpoznatija legenda kaže kako je neki gostioničar iz Gorgonzole slučajno otkrio kako sir stracchino (zimski sir) ostaje plav nakon nekoliko tjedana u hladnom i vlažnom podrumu njegove gostionice. Takvoga ga je ponudio gostima koji su bili oduševljeni. Ime ovog sira je zaštićeno, danas ga proizvodi oko 80 sirara u sjevernom dijelu Italije.
Cheddar
Pod ovim imenom se spominje od 16. stoljeća kada se izrađivao blizu Cheddar Georga. Datira iz ranijih stoljeća, možda čak i iz doba Rimljana koji su prvi donijeli tvrdi sir u Englesku. Tijekom stoljeća recept za cheddar raznosili su iseljenici u Kanadu, Ameriku, Novi Zeland… Cheddar se tako više neko drugi britanski sirevi kopirao i imitirao jer njegovo ime nije bilo zaštićeno kao drugi poznati sirevi u Europi.
Quark
Poznato je da ovaj sir datira još iz željeznog doba kada su nomadska plemena otkrila sredstva za fermentaciju mlijeka bez uporabe sirila. Njegovo ime na njemačkom znači gruš, a može se napraviti od punomasnog, obranog ili djelomično obranog mlijeka. Ovaj sir je mekan i vlažan poput mješavine svježeg sira i jogurta.
Нема коментара