Recept za susam štapiće
Sastojci:
- 100 g. šecer
- 100 g. žuti šecer
- 250 g. susam
Kako napraviti posne susam štapiće
Korak 1:
Susam blago ispržti. Najbolje je imati pored malo sirovog susama radi upoređivanja.Kada se prži susam prvo malo pobeli i naduva se, i ako je posuda u kojoj ga pržimo sa debalim dnom, tada je već možemo skinuti sa vatre i uz stalno mešanje dopržiti susam do kraja, odnosno dok malćice promeni boju. Zbog tog malčice je potrebno imati sirov susam za upoređivanje.
Korak 2:
Susam ostaviti na toplom da nam ne bi ohladio karamel.Korak 3:
Pomešati šećer i na laganoj vatri ga karamelizovati. Mešati tek kada se polovina šećera istopi, inače će se stvoriti grudvice.Korak 4:
Kada karamel dobije željenu boju umešati 200g toplog susama.Korak 5:
Smesu staviti na silikonsku podlogu, pokriti je njome i oklagijom rastanjiti do debljine 5 mm.Korak 6:
Sa obe strane posuti ostatkom susama.Korak 7:
Dok je još masa topla nožem prvo samo malo naznačiti linije po kojima ćemo seći štapiće.Ovaj postupak ponavljati, svaki put dublje označavati rez i na kraju iseći štapiće. Malo ih razdvojiti i poravnati i na kraju iseći štapiće na željenu dužinu.
Korak 8:
Kada se štapići potpuno ohlade uviti ih u celofan i ostaviti u posudi sa dobrim poklopcem da se ne bi ovlažili.Korak 9:
Ovako spremljeni mogu jako dugo da stoje, i više meseci.
Izvor: Proko - recepti Boženke Hric
Нема коментара