Švarcvald tortа Schwarzwälder kirschtort
Sastojci:
• 8 jaja
• 8 kašika šećera
• 8 kašika glatkog brašna
• 4 kašike kakaa
• korica jednog limuna
• 1 prašak za pecivo
• 2 kompota od višanja
• 1 litra slatkog vrhnja
• 4 šlag fixa
• 3 kašike šećera u prahu
• 100 g čokolade za kuhanje + za ukras
• 1 čajna kašika marmalade od marelice
• 2 pudinga od vanilije
Priprema:
1. Odvojimo žumanjake i bjelanjke koje umutite u snijeg. Žumanjcima potom dodamo šećer i pjenasto izmiksamo. Smjese lagano promiješamo te postepeno dodajemo brašno, prašak za pecivo, limunovu koricu, kakao.
2. Smjesu izlijemo u kalup i pečemo oko 45 min na 180 stepeni C, sve dok se ne počne odvajati od rubova kalupa.
3. Kada se biskvit ohladi prerežemo ga na dva djela.
4. Ocijedimo višnje te sokom natopimo oba biskvita. Ostatak soka ukuhamo s pudingom prema uputstvu na vrećici i ako je potrebo dolijemo vode.
5. Donji biskvit premažemo marmeladom od marelice te prelijemo rastopljenom čokoladom. Kada se čokolada stvrdne složimo višnje te prelijemo malo rashlađenim pudingom.
6. Umutimo slatko vrhnje s kremfixom i šećerom u prahu, te jednu trećinu premažemo preko ohlađenog pudinga.
7. Stavimo drugi biskvit i slažemo višnje, zatim puding i na kraju sve premažemo sa ostatkom slatkog vrhnja.
8. Ukrasimo naribanom čokoladom i višnjama i pustimo neka odstoji barem 2 h.
Ovo je dakle prava schwarzwaldica, malo modernizirana pudingom, kako se to sada radi i kremfixom.
Izvor:http://www.nezavisne.com/
Нема коментара