Tri neodoljiva praznična koktela
Obogatite svoju prazničnu trpezu neodoljivim prazničnim kosmopolitenom, božićnom sangrijom ili toplim rum koktelom. Trud neće proći nezapažen, a užitak je zagarantovan.
Praznični kosmopoliten
Uz male inovativne izmene, omiljeno piće dama iz serije "Seks i grad" obogatiće svaku prazničnu trpezu. Svojom rozikasto-crvenom bojom istaći će se u odnosu na bilo kakvu dekoraciju stola i neće ostati neprimećen.
Potrebni sastojci za dva koktela:
150 ml votke
90 ml soka od brusnice
50 ml Triple sec (likera sa aromom narandže)
30 ml soka od limete
15 ml sirupa od ruzmarina i narandžine kore
grančice ruzmarina
kora od narandže
led
Način pripreme:
1. Da biste napravili dovoljno sirupa od ruzmarina i narandžine kore za 10 do 12 koktela, kuvajte blagoj vatri 200 mililitara vode sa 180 grama šećera, dve grančice ruzmarina i pet dužih komada narandžine kore svedok se šećer ne istopi. Ostavite da sirup odstoji 20 – 30 minuta, a zatim izvadite ruzmarin i kore. Sirup može da stoji u frižideru u vakumiranoj posudi do dve nedelje.
2. U šejker sipajte votku, sok od brusnice, triple sec, sok od limete, sirup od ruzmarina i narandžine kore i šaku leda i mućkajte desetak sekundi.
3. Sipajte koktel u čaše za martini i svaku čašu ukrasite ruzmarinom i narandžinom korom.
Savet: Rashladite čaše za martini pre serviranja koktela, kako bi piće ostalo duže hladno.
Božićna sangrija
Ruzmarin, brusnice i jabuke čine ovu sangriju savršenim pićem koje se slaže uz bilo koje praznično jelo.
Potrebni sastojci za 10 – 12 čaša:
2 flaše vina Pinot Grigio (pino sivi/sivi burgundac)
200 ml cidera od jabuke
50 g šećera
¼ šolje prepolovljenih svežih brusnica
¾ šolje celih svežih brusnica
1 jabuka, iseckana
3 grančice ruzmarina
Način pripreme:
1. Sipajte sve sastojke u veći bokal i mešajte drvenom kašikom ili varjačom dok se šećer ne istopi.
2. Držite koktel u frižideru bar četiri sata pre serviranja. Servirajte hladno ili sa ledom.
Topao rum koktel
Ovaj topao koktel biće pravi melem u hladnim zimskim danima. Maslac mu pruža glatku teksturu, a začini i vrela voda asociraju na zimske napitke.
Potrebni sastojci:
50 ml ruma
120 ml ključale vode ili vrućeg cidera od jabuke
15 ml meda
1 ceo ili prstohvat mlevenog karanfilića
1 prstohvat mlevenog cimeta
½ supene kašike maslaca
Način pripreme:
1. Stavite med, karanfilić, cimet i maslac u šolju za irsku kafu.
2. Sipajte rum i vrelu vodu ili cider u šolju i mešajte dok se sastojci ne sjedine. Piće možete ukrasiti štapićem cimeta.
izvor: kuća stil
Нема коментара