Ljubičice u kockama leda
Cvetovi divlje ljubičice imaju slatkastu aromu i najčešće su dodatak koktelima, poslasticama i salatama. Ljubičice u kockama leda su atraktivnog izgleda. Mogu se dodati raznim sokovima i koktelima da im snize temperaturu, ali i da ih ulepšaju i doprinesu interesantnom ukusu.
Jestivo cveće u kulinarstvu
Jestivo cveće u kulinarstvu
U današnje vreme ništa ne mora da bude obično, pa ni kockice leda. Led više ne mora imati samo svrhu rashlađivanja. Sa smrznutim cvećem kockice leda se koriste u dekorativne svrhe I za upotpunjavanje ukusa piću… itd.
Cvetne latice mogu da budu deo prelepih, originalnih kulinarskih specijaliteta. Jestivo cveće u svežem ili smrznutom obliku, kao kandirano ili osušeno nadopunjuje izgled i aromu jelu i piću.
Mada se cveće tradicionalno koristilo u ishrani od davnina, korišćenje cvetnih latica u pripremi slatkih i slanih jela bilo je dugi niz godina zanemareno. Sada je pravi trend u prestižnim restoranima širom sveta. Listovi, stabljike i latice koriste se za pripremu raznih jela i pića: prelivi, sosovi, jela s mesom, salata, kolača, torti, sladoleda, sokova i koktela.
Mnogi smatraju da je upotreba jestivog cveća u kulinarstvu nepotrebna ekstravagancija, ali je cvetna kuhinja mnogo više od puke dekoracije.
Postoji čitav spisak najčešćeg cveća koje se, osim u vazi, može naći i na tanjiru. To su jestivi tulipan, hrizantema, cvetovi jabuke, limuna, pomorandže, breskve, kruške, ljubičica, maslačak, gardenija, hibiskus, crveni slez, jasmin, lavanda…
Za uzgoj cveća se naveliko koriste pesticidi, zbog toga je veoma važno da se u ove svrhe nabavlja i koristi organski gajeno ili ubrano u šumi ili na livadama gde nema obradivih površina.
Cveće se bere, znači i ljubičice, kad ima najveći sadržaj vode, a to je rano ujutro ili predveče, nikako po suncu. Potrebno je da se izaberu cvetići, koji su se tek otvorili i izgledaju lepo i zdravo. Najbolje ih je koristiti odmah po branju, sveže ili u roku od par sati posle branja.
Cvetove ljubičice pažljivo oprati; kada se cvetići uberu, treba ih staviti u vodu naopako kako bi plutali po vodi. Na taj način se peru i neoštećuju. Oprane cvetiće rasporediti u posudice za led ili silikonske kalupe, uliti ledenu, prokuvanu vodu do rubova i staviti u zamrzivač najmanje 4 sata. Važno je da se voda prvo prokuva i da se upotpunosti ohladi. Na taj način će kockice biti kristalno providne.
(http://kuhinjarecepti.com/)
Нема коментара