Breaking News

Patuljasti četinari za terasu

novosti

NIŠTA ne prija kao zimzelena biljka, jer lepa zelena boja i miris četinara unose svežinu u svaki prostor.
Čak i oni koji imaju male bašte za jelu i bor ili pak imaju samo balkon, mogu da uživaju u opojnim čarima zimzelenih biljaka, jer su patuljasti četinari pogodni za svaki prostor.
Guru među patuljastim biljkama je pinus mugo koji izuzetno sporo raste, ima i kompaktnu gustu krošnju, kratke iglice i veoma je popularan u Japanu. Ova biljka je izuzetno pogodna za saksije, jer poraste najviše metar u visinu. Odličan je za bonsai, lako se oblikuje i vrlo je otporan. Međutim, prelep je i kao žbun u bašti. Jedino što pinus mugo ne podnosi je višak vlage u zemljištu. Ovaj kalemljeni patuljasti bor može se naći u nekoliko boja, a pored zelene, veoma je zanimljiv karstens vintergold koji od jeseni do proleća ima gustu krošnju izrazito žute boje. Najbolji efekat se postiže naizmeničnim kombinovanjem zelenih i žutih pinus munga.
Odličan izbor među zimzelenim patuljcima sporog rasta je i pinus brepo. I ovaj kalemljeni bor treba da se nađe u maloj bašti ili alpinetumu, ali samo ukoliko dobije mesto koje zaslužuje. Brepo je elegantan i veoma lepo uspeva u žardinjerama i ukrasnim ćupovima. U prečniku kugla može da poraste do metar, a plodovi su prelepe male šišarke koje su izuzetno dekorativne.
Nijedna zimzelena biljka ne voli kada se oko korena zadržava previše vlage, pa je drenaža najvažnija za uspešan uzgoj.
Novosti

Нема коментара

ranktrackr.net