Breaking News

Kako da sami uklonite krpelja

Thinkstock

Krpelji su napasnici koji su najaktivniji upravo sada. Ako se ne uklone iz tela na vreme, mogu izazvati ozbiljne bolesti poput upale mozga ili lajmske bolesti. 

Ovi paraziti vole vlažna mesta, a u prirodi se najčešće mogu naći u visokoj travi i grmlju. Ipak, morate da znate da krpelj može da se šeta i satima po telu dok ne nađe pravo mesto. 

Samopregled je najvažniji 

Pre odlaska u prirodu potrebno je namazati se specijalnim sredstvima protiv krpelja, a nakon boravka na otvorenom preporučuje se tuširanje, kao i detaljni pregled kose i kože celog tela. 

Posebnu pažnju posvetite mestima koja zadržavaju vlagu, poput pazuha, prepona, kože stomaka i iza uva. Ako ga pronađete, ne paničite. Odmah otiđite do najbližeg doma zdravlja ili hitne pomoći! Ipak, ako ste daleko od lekara, možete to učiniti i sami, ali budite oprezni. 

Uklanjanje u tri koraka 

1. Uzmite pincetu za vađenje krpelja i njome uhvatite krpelja što dublje uz ivicu kože kako biste dohvatili i glavu. 
Iako se možete poslužiti i klasičnom pincetom, u apotekama se može naći specijalna pinceta za uklanjanje ovih parazita s kože koja je jednostavnija za korišćenje, jer običnom možete da mu otkinete glavu, što nije dobro. 

3. Okrećite pincetu u suprotnom smeru od kretanja kazaljke na satu dok ne uklonite celog krpelja.
Dezinfikujte mesto ugriza nakon uklanjanja krpelja, preko njega zalepite flaster, pa pratite hoćete li primetiti kakve promene na koži. U svakom slučaju, čim budete bili u mogućnosti, javite se lekaru.

VIJESTI.ME

Нема коментара

ranktrackr.net