Kraljevski kolač
Foto: Promo |
Sastojci za kore:
- 5 jaja
- prstohvat soli
- 100 g šećera
- 2 kašike skrobnog brašna
- 2 kašike kakaoa
- kesica praška za pecivo
- 80 g maslaca
- kašika višnjevače
- 100 g lešnika
Sastojci za krem:
- 80 g skrobnog brašna
- 70 g šećera
- 700 ml mleka
- 100 g mlečne čokolade
- 200 ml slatke pavlake
- 200 g trešanja
Sastojci za dekoraciju:
- 150 g trešanja
- 100 g oraha
- 50 g šećera
- 5 jaja
- prstohvat soli
- 100 g šećera
- 2 kašike skrobnog brašna
- 2 kašike kakaoa
- kesica praška za pecivo
- 80 g maslaca
- kašika višnjevače
- 100 g lešnika
Sastojci za krem:
- 80 g skrobnog brašna
- 70 g šećera
- 700 ml mleka
- 100 g mlečne čokolade
- 200 ml slatke pavlake
- 200 g trešanja
Sastojci za dekoraciju:
- 150 g trešanja
- 100 g oraha
- 50 g šećera
Priprema:
Belanca umutite u čvrst sneg, pa dodajte prstohvat soli. Žumanca i šećer umutite penasto, dodajte prosejano skrobno brašno sa kakaom i praškom za pecivo. Izmešajte, pa dodajte i otopljeni maslac, višnjevaču i mlevene lešnike. Na kraju, lagano umešajte sneg od belanaca. Smesu preručite u četvrtasti podmazani pleh i pecite 35 minuta na 180 stepeni. Prohlađenu koru prepolovite.
Za krem izmešajte skrobno brašno sa osam kašika mleka. Preostalo mleko zagrejte zajedno sa izlomljenom čokoladom. Kad mleko provri i čokolada se istopi, umešajte razmućeno skrobno brašno. Kuvajte dok se krem ne zgusne, pa ga skinite s vatre. Hladite uz mešanje da se ne bi uhvatila korica. Slatku pavlaku dobro umutite i sastavite s prohlađenim kremom. Nafilujte kore.
Višnje, trešnje i orahe stavite da se kuvaju sa šećerom i malo vode. Kad se zgusne, skinite s vatre, ohladite, pa premažite površinu kolača. Prijatno!
Belanca umutite u čvrst sneg, pa dodajte prstohvat soli. Žumanca i šećer umutite penasto, dodajte prosejano skrobno brašno sa kakaom i praškom za pecivo. Izmešajte, pa dodajte i otopljeni maslac, višnjevaču i mlevene lešnike. Na kraju, lagano umešajte sneg od belanaca. Smesu preručite u četvrtasti podmazani pleh i pecite 35 minuta na 180 stepeni. Prohlađenu koru prepolovite.
Za krem izmešajte skrobno brašno sa osam kašika mleka. Preostalo mleko zagrejte zajedno sa izlomljenom čokoladom. Kad mleko provri i čokolada se istopi, umešajte razmućeno skrobno brašno. Kuvajte dok se krem ne zgusne, pa ga skinite s vatre. Hladite uz mešanje da se ne bi uhvatila korica. Slatku pavlaku dobro umutite i sastavite s prohlađenim kremom. Nafilujte kore.
Višnje, trešnje i orahe stavite da se kuvaju sa šećerom i malo vode. Kad se zgusne, skinite s vatre, ohladite, pa premažite površinu kolača. Prijatno!
Ало
Нема коментара