Breaking News

MOŽE GLAVU DA VAM SPASI Šta uraditi ako vas napadne pas?

Malo je verovatno da će vas napasti pas ukoliko ga niste provocirali, ali za svaki slučaj korisno je da znate kako treba da se ponašate ukoliko vam se to dogodi.
Foto: Profimedia


Ukoliko vas napadne pas, najgore je što možete da uradite jeste da krenete da bežite. Većina pasa pre napada vas prvo upozorava. Tada je jako bitno da izbegavate da gledate psa u oči, pogotovo ukoliko ga ne poznajete, jer psi pogled u oči vide kao direktnu provokaciju.
Okrenite se polako bočno, prekrstite ruke na grudima i potpuno ignorišite psa. Umirite se i nekoliko sekundi se ne pomerajte, a zatim se polako udaljite. I naravno, pokušajte se skloniti iza neke prepreke, piše Radio Sarajevo.
Ne pokušavajte rečima da umilite psa
Ukoliko vidite da je pas spreman da vas napadne, bolje vam je da ćutite, gledate u pod i udaljite se, bočno, prekrštenih ruku. Ni slučajno nemojte da prskate psa suzavcem ili nekim sprejom, jer to može još samo više da ga iznervira, a vi u panici i nećete moći da potrefite da psu poprskate oči.
Ukoliko pas počne da vas grize, nađite neki predmet koji ćete mu gurnuti u zube - torbu, jaknu, štap. Pokušajte da se popnete na nešto da biste mu bili van domašaja, poput automobila ili žardinjere. Pokušajte da ne vrištite jer će to doživeti kao da lajete na njega.
Psa nipošto ne udarajte štapom, kišobranom ili drvetom, jer adrenalin će mu se samo još više podići.
Spasite nekog
Ukoliko vidite da pas napada nekog drugog, pokušajte nekako da mu prekrijete oči tkaninom, kako bi pustio ono što grize (ili onoga koga grize).

Alo

Нема коментара

ranktrackr.net