Breaking News

KRATER HANBURI, NAJVEĆA EKSPLOZIJA PRE NUKLEARNOG DOBA

Foto: Wikimedia commons

Vojna nesreća koja je stvorila krater Hanburi, 27. novembra 1944. godine, je bila u to vreme najveća eksplozija pre nuklearnog doba.

To se desilo kada je više od 3.500 tona bombi, granata i municije eksplodiralo na deponiji bombi Kraljevske aviacije u napuštenom rudniku gipsa.

Krater koji je nastao od eksplozije je bio dubok oko 30 metara i širok oko 400 metara. Nisu sve bombe eksplodirale, a bilo je i opasno izvaditi ih iz kratera.

Do danas su ove bombe ostale kao potencijalna pretnja.

Kao uzrok nesreće navodi se da je neko koristio bronzani sekač kako bi uklonio detonator iz bombe, iako bi i danas ideja o vraćanju neiskorišćenih bombi, koje sadrže osigurače, na deponiju izgledala smešno.

Posledice su bile užasne. Obližnja farma je bila sravnjena. U vodi iz razorenog rezervoara od 450.000 kubnih metara udavilo se 37 ljudi.
Oko 70 ljudi je poginulo u incidentu uključujući osoblje Kraljevske aviacije i šest italijanskih ratnih zarobljenika koji su radili na ovoj lokaciji.
Foto: Wikimedia commons
Još jedna izvanredna činjenica je da je veliki deo rudnika, kao i veliki deo odloženih sredstava, preživeo eksploziju, a objekat je korišćen do 1966. godine.
Sve do nedavno postojala je mogućnost za ulazak u podzemne odaje (verovatno ilegalno), ali su svi ulazi sada zapečaćeni.
Posetiocima nije dozvoljeno da uđu u krater, ali se njegov obim jasno može videti iz daljine.
(Nationalgeographic.rs)

Нема коментара

ranktrackr.net