Breaking News

PARANORMALNO: STVARAJUĆI ”NEŠTO” IZ LJUDSKOG UMA

 Pexels

Koncept Tulpe započet je pre nekoliko vekova u kulturi i uverenjima tibetanskih budista.

U današnjem svetu, Tulpa se doživljava kao stvorenje – ili entitet – koji je stvoren i vođen silom ništa manje (ili više) od ljudske imaginacije.

Ako vam to zvuči čudno, i jeste!

U suštini, ide ovako: ako fokusirate svoju pažnju na određenu sliku o mitskom stvorenju – recimo zbog argumenta možete mu dati malo sličnosti i realnosti i na kraju, nezavisno postojanje.

Dok ležite na krevetu, kasno noću, pažljivo se usredsredite na vaše legendarno čudovište po izboru. Pažljivo viđate njegovu formu, ogromna krila, njegovo zlobno lice i njene ruke.

Vi se fokusirate na sliku zveri koja leti visoko iznad krovova vašeg grada u noći. I ponovljate taj proces jednom uveče, i tako mesecima.

Možete čak i da koristite meditativne tehnike koje će vam omogućiti da uđete u izmenjena stanja uma, što će poslužiti da još više pojačate slike.

Posle određenog perioda uspešno ste stvorili čudovište.

Ne, čudovište nije od mesa i krvne sorte, ali živi i uspeva sve isto. I vi sami ste odgovorni za to. Potpuno izmišljeni entitet je sada aktivan i živi u vašem svetu i našem svetu.

Sada ćemo skrenuti pažnju na fascinantan primer u stvarnom svetu.

Alan Mur je priznati pisac stripova i čovek koji je bio odgovoran za Watchmen(Nadzirači) i V for Vendetta – oba su filmski hitovi.

Zatim postoji jedna od najpoznatijih i najomiljenijih kreacija Mura iz osamdesetih, Džon Konstantin – stvaranje onih koji su takođe imali značajan doprinos od drugih pisaca, Steve Bissette i John Totlebena.

Njihov lik postao je hit na velikom ekranu 2005. godine, kada je dobro primljen film, Konstantin, objavljen u bioskopima na svetskom nivou.

Nije prošlo dugo nakon što je Konstantinov karakter došao u fokusu u umu Alana Mura.

Bio je inače normalan dan u Londonu, Engleska, a Mur je ručao u kafiću u Vestminstru, kada je niko drugi osim Džona Konstantina – stvoranje u umu Mura – prošao pored njega.

Po Murovim rečima, koje su inače opisane u online članku Dima McGrath-a, “Conjuring Constantine”, avgusta 2012:

“Izgledao je baš kao Džon Konstantin. Pogledao me je, gledao me pravo u oči, osmehnuo se, klimnuo glavom prikriveno, a onda je otišao iza ugla do drugog dela bara.”

Mur je raspravljao o tome da li treba da sledi njegovu stvaralačku stvar ili ne. Mur se nije odlučio. Skoro sigurno nije slučajnost, s obzirom da Mur nije samo pisac stripova.

On je takođe mađioničar haosa.

Samo se tako dešava da haos magija podrazumeva stvaranje izmišljenih likova i daje im određenu podudarnost u stvarnosti.

Podsvesno, neko sumnja, to je upravo ono što je Mur uradio: stvorio je privremenu Tulpu Džona Konstantina. I, nakon što je to učinio, njega je uredno posetila zaista izuzetna vrsta.

Pretpostavljam da nikada niste razmišljali o ovim stvarima na ovaj način. Fiktivna bića u našoj mašti možda nisu nestvarna, jer smo mi odradili prvi korak ka njihovom razotkrivanju – stvorili smo ga.

www.svettajni.com

Нема коментара

ranktrackr.net