Breaking News

Misterija 24 crnih masivnih kutija otkrivenih u blizini egipatskih piramida u Gizi

One teže više od 100 tona, sasatavljene su od čistog asuanskog granita i precizno su dizajnirane da imaju nivo otpornosti koji se smatra izvanrednim i dan danas.
24 čudnih i zlokobnih crnih kutija u obliku kovčega je otkriveno pod zemljom u planinskoj pećini, 12 milja južno od Velikih piramida u Gizi.
Vještina tesanja kamena, koja je točna do nekoliko mikrona, je toliko nevjerovatna da su neki stručnjaci zaključili da kutije nisu izgrađene za egipatske faraone, već da su zapravo ostavljene na Zemlji od strane vanzemaljske rase i jednostavno prisvojene od strane kraljeva.

Zift crne kutije prikazuju pojedine hijeroglife, ali su toliko loše kvalitete da se mogu smatrati grafitima.
Prava svrha i funkcija ovih kutija ostaje nepoznata, ali su sigurno bile važne čim su se izrađivale toliko precizno da bi ostale vakumirane toliko tisuća godina. 

One su sada poznate kao Serapeum od Sakkare u sada napuštenom gradu Memphisu u Egiptu.
Ovo bivše mjesto za sahranjivanje vjeruje se da je izgradio faraon Ramzes II prije oko 3300 godina.

Nedavno istraživanje predlaže opciju da je to bilo mjesto za sahranjivanje apis bikova, koji su bili obožavani kao inkarnacije boga Ptaha.
Egiptolozi kažu da zato što su se bikovi poštovali kao bogovi, Khaemweset, sin faraona Ramzesa II naredio je izgradnju tunela kroz jednu od planina na nalazištu, koji je dizajniran s odajama sa strane napravljenim za čuvanje velikih sarkofaga od preko 100 tona i namijenjen čuvanju mumificiranih ostataka bikova. 

Hram je otkrio Auguste Mariette koji je otputovao u Egipat kako bi sakupio koptske manuskripte ali se kasnije više zainteresovao za ostatke Sakkara nekropolisa. 

1850. godine Mariette je pronašao glavu sfinge koja je virila iz pomičućih pješčanih dina, te je raščistio pijesak i pratio bulevar do nalazišta. 

Nakon rasčišćavanja kamenja koje je prekrivalo ulaz u katakombu dinamitom, on je iskopao većinu Sakkara kompleksa.

izvor/http://www.4dportal.com/

Нема коментара

ranktrackr.net