Breaking News

Đumbir na vašem prozoru. Kako gajiti đumbir kod kuće


Ako ne zamišljate svoj život bez đumbira, pokušajte ga gajiti na svom prozoru.Tako ćete uštediti puno novca i uvek ćete imati sveže korene.

Lekovite svojstva đumbira mogu se nabrajati veoma dugo, u njih su se mnogi od vas uverili. Veoma je koristan za ojačanje imuniteta i prilično je efikasan u borbi sa virusnim infekcijama.

Ali, u isto vreme, đumbir je poprilično skupo zadovoljstvo.

Da ne trošite novac na njegovu kupovinu, probajte da ga uzgojite na svom prozoru. Tako ćete uživati u uvek svežim korenima ovog čudesnog ploda.

Kako gajiti đumbir kod kuće
 U kućnim uslovima đumbir se oseća veoma dobro. Bitno je da znate da period vegetacije ove biljke traje 8-10 meseci. Koren đumbira se sadi u u februaru-martu.
Pre sadnje, koren treba probuditi. Stavite ga u slabi rastvor vode i hipermangana (permanganat kalija, prodaje se u apoteci) i ostavite ga tamo nekoliko sati. Posle toga stavite ga u najlonsku kesu, dok koren ne dobije oči, kao krompir.
Nakon toga, podelite koren na nekoliko delova, svaki od kojih mora da ima barem jedan dobro razvijen pupoljak.
Zasadite te delove u plitke, ali široke saksije napunjene zemljom, humusom i peskom u odnosu 1:1:1/2
Prvi izdanci treba da se pojave za 1-2 meseca. Kod dobrih uslova, izdanci mogu dostići visinu i do jednog metra.
Na jesen, kad izdanci odumru, izvadite koren, očistite ga od zemlje i čuvajte na suvom mestu. Jedan deo izvađenih korenova, možete koristiti za hranu ili lečenje, a drugi deo sačuvati do sledeće sezone i zasaditi na isti način.
Svež koren đumbira čuvajte na donjoj polici svog frižidera oko mesec dana, a osušen (u prahu) oko 4 meseca.
Femina









Нема коментара

ranktrackr.net