•sok o
Uputstvo za pripremu:
- Spisak namirnica podugačak a u stvari većina su začini, dosta toga već imate u kući. Meni je došao pod ruku u pravo vreme - posle Božića mi uvek ostane puno suvog voća koje ili završi u kompotu ili u zamrzivaču. Jeste da su ovo Italijanski kolači sa smokvama ali možete staviti bilo koje suvo voće. Važna napomena: koriste se šolje od 250 ml.
- Prvo pripremiti testo: U posudu prosejati 4 šolje brašna, 1 kašičicu praška za pecivo, prstohvat soli, 2 kašičice vanile, dodati 250 gr seckanog maslaca, 2 cela blago umućena jajeta, 100 ml kisele pavlake i sve ovlaš izmešati varjačom.
- Pobrašniti radnu površinu i izručiti testo.
- Brzo ga zamesiti da postane elastično i da se ne lepi za ruke.
- Podeliti na dva dela, rastanjiti ga i uviti u foliju. Staviti u zamrzivač da se dobro rashladi, otprilike na 30 min.
- Dok se testo hladi, pripremiti nadev: sitno iseckati smokve i suvo groždje (ja sam stavila suve šljive), dodati med, koru pomorandže i limuna, 1/4 šolje nekog alkohola (konjak, vinjak, viski, rakija, može i bez toga ali onda staviti 1/4 šolje vode), pečeni grubo seckani lešnik i seckane orahe. Na kraju dodati začine: mleveni karanfilić, narendani muškanti orah i cimet. Sve dobro izmešati. Ostaviti u frižider da sačeka testo.
- Radnu površinu dobro pobrašniti. Izvaditi jednu jufku testa i odmah je rastanjiti oklagijom u pravougaonik deblljine 5 mm. Gledajte da testo što manje dodirujete rukama, treba da ostane hladno. Na jedan kraj testa nanesite fil celom dužinom.
- Lagano, koristeći nož da odignete testo od površine, zavijte rolnu, čim jedan kraj testa dodirne drugi, oštrim nožem odsecite testo.
- Rolne redjajte u pleh obložen papirom za pečenje. Od ove mere dobije se 8 rolni. Složene rolne iseći oštrim nožem na štrudlice dužine 3 cm. Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200C. Posle 10 min temperaturu smanjiti na 170 i peći sve ukupno oko 20-25 min, koliko da kolači porumene s donje strane, odozgo moraju da ostanu beli.
- Za preliv umutiti viljuškom prah šećer i sok pomorandže da se dobije retka, vodnjikava smesa. Vruće, tek izvadjene kolače pomoću silikonske četkice premazati prelivom i ostaviti da se ohlade. Hladne izvaditi iz pleha i složiti na tacnu. Ostaviti ih da prenoće pre služenja.
- Ove študlice su izuzetno meke, prhke, prepune ukusa suvog voća i začina, s toga bi bilo šteta da neki od navedenih začina ne stavite. Na izgled nisu ništa posebno, ali ukus im je izvanredan
Izvor: zena
| malo
|
Нема коментара