Hrana za bolje pamćenje i koncentraciju
Pravilnim odabirom hrane možete da popravite koncentraciju, pamćenje i raspoloženje, kaže Georgije Nazarov u svojoj knjizi „Tajne čišćenja mozga“.
Da li ste znali da hranom koja je bogata određenim vitaminima i mineralima, kao i upotrebom prirodnih dodataka možete da podstaknete razvoj i funkcionisanje mozga u bilo kom uzrastu?
Dr Georgije Nazarov je u svojoj knjizi „Tajne čišćenja mozga“, u izdanju „Ezoterije“, napravio izbor i kombinacije hrane koji će vam pomoći da sebi i svojoj porodici popravite raspoloženje, koncentraciju, memoriju, koordinaciju pokreta…
BUDITE UMERENI
Ukoliko u kasnim večernjim satima pojedete obilan obrok, verovatno nećete biti sposobni ni za šta drugo osim za spavanje. Uzimanje prekomerne količine hrane nezdrava je navika koje treba pod hitno da se rešite jer se radi o neurotičnoj potrebi na koju možete da utičete. Istraživanja pokazuju da je životni vek laboratorijskih životinja koje su dobijale od 30 do 50 odsto manje kalorija nego uobičajeno produžen za 33–50 odsto, ali i period njihovih mladalačkih aktivnosti.
JEDITE VOĆE I POVRĆE
Naučno je dokazano da ishrana bogata voćem i povrćem pozitivno utiče na memoriju, koncentraciju, koordinaciju pokreta i centar za ravnotežu. Među namirnice koje sadrže najsnažnije antioksidate spadaju suve šljive, suvo grožđe, borovnice, kupine, jagode, maline, pomorandže, trešnje, kivi, crno grožđe, prokelj, klice lucerke, brokoli, cvekla, kelj, paprike, karfiol, krompir s ljuskom, crni luk, paradajz.
Veoma je važno da ove namirnice pripremite na zdrav način i da redovno pijete sveže ceđene sokove od voća i povrća.
BUDITE UMERENI
Ukoliko u kasnim večernjim satima pojedete obilan obrok, verovatno nećete biti sposobni ni za šta drugo osim za spavanje. Uzimanje prekomerne količine hrane nezdrava je navika koje treba pod hitno da se rešite jer se radi o neurotičnoj potrebi na koju možete da utičete. Istraživanja pokazuju da je životni vek laboratorijskih životinja koje su dobijale od 30 do 50 odsto manje kalorija nego uobičajeno produžen za 33–50 odsto, ali i period njihovih mladalačkih aktivnosti.
JEDITE VOĆE I POVRĆE
Naučno je dokazano da ishrana bogata voćem i povrćem pozitivno utiče na memoriju, koncentraciju, koordinaciju pokreta i centar za ravnotežu. Među namirnice koje sadrže najsnažnije antioksidate spadaju suve šljive, suvo grožđe, borovnice, kupine, jagode, maline, pomorandže, trešnje, kivi, crno grožđe, prokelj, klice lucerke, brokoli, cvekla, kelj, paprike, karfiol, krompir s ljuskom, crni luk, paradajz.
Veoma je važno da ove namirnice pripremite na zdrav način i da redovno pijete sveže ceđene sokove od voća i povrća.
Nana i limun za bolje pamćenje
Veoma jednostavnim postupkom, kao što je postavljanje sveže isečenog limuna u prostoriju u kojoj radite, povećaćete radnu sposobnost i koncentraciju za više od 50 odsto. Ako u radnu sobu stavite svežu nanu koju ste prethodno istrljali dlanovima, povećaćete koncentraciju za oko 40 odsto. U jednom istraživanju ove dve namirnice su se pokazale kao šampioni u održavanju budnosti mozga na visokom nivou na prirodan i jednostavan način. |
MED ZA BRZE MISLI
Pravilna upotreba kvalitetnog meda ima povoljan uticaj na organizam u celini, pa i na mozak. Topljeni med koji kupujemo u prodavnici uglavnom nema nikakvu korisnu niti lekovitu vrednost jer je više puta zagrevan, i to na neadekvatnim temperaturama. Zato med treba kupovati od pčelara.
Inače, visok sadržaj glukoze i fruktoze u medu dobro hrani mozak i srce i stvara zalihe glikogena u jetri, a ne opterećuje pankreas. Što je med tamnije boje, to u njemu ima više minerala.
Pravilna upotreba kvalitetnog meda ima povoljan uticaj na organizam u celini, pa i na mozak. Topljeni med koji kupujemo u prodavnici uglavnom nema nikakvu korisnu niti lekovitu vrednost jer je više puta zagrevan, i to na neadekvatnim temperaturama. Zato med treba kupovati od pčelara.
Inače, visok sadržaj glukoze i fruktoze u medu dobro hrani mozak i srce i stvara zalihe glikogena u jetri, a ne opterećuje pankreas. Što je med tamnije boje, to u njemu ima više minerala.
PRAVI UGLJENI HIDRATI
Izbegavajte kupovne slatkiše i zaslađene napitake pošto veoma brzo podižu nivo šećera u krvi, nakon čega dolazi do njegovog naglog pada i hipoglikemije praćene slabošću i potrebom za ponovnim uzimanjem slatkiša. Nasuprot tome, obroci od složenih i jednostavnih ugljenih hidrata, poput integralnih žitarica i proizvoda od njih, krompira s ljuskom, čaja s medom, suvog voća, malteksa ili voćnih sokova, poboljšavaju koncentraciju i memoriju. Preporučujemo i jabuke, kajsije, sočivo, soju, koštunjavo voće ili kukuruz.
Izbegavajte kupovne slatkiše i zaslađene napitake pošto veoma brzo podižu nivo šećera u krvi, nakon čega dolazi do njegovog naglog pada i hipoglikemije praćene slabošću i potrebom za ponovnim uzimanjem slatkiša. Nasuprot tome, obroci od složenih i jednostavnih ugljenih hidrata, poput integralnih žitarica i proizvoda od njih, krompira s ljuskom, čaja s medom, suvog voća, malteksa ili voćnih sokova, poboljšavaju koncentraciju i memoriju. Preporučujemo i jabuke, kajsije, sočivo, soju, koštunjavo voće ili kukuruz.
VITAMINI ZA BODROST I UMNOST
Da li ste znali da se i koeficijent inteligenicije povećava zdravom ishranom? Istraživanje dr Nazarova pokazalo je da ishrana bogata mineralima i vitaminima, naročito vitaminima C, E i onima iz grupe B i mineralima, poput magnezijuma, hroma, gvožđa ili cinka, pozitivno utiče na naš mozak.
Da biste u organizam uneli dovoljno nutritijenata, uz pravilnu ishranu uzimajte dodatke E i C vitamina, suvi pivski kvasac, pšenične klice, semenke bundeve, susama i lana, alge i polenov prah.
Vitamin C je naročito važanjer direktno utiče na moždane impulse, na stvaranje neurotransmitera, da štiti mozak od slobodnih radikala, čisti krvne sudove i poboljšava njihovu elastičnost i prohodnost.
Namirnice koje podmlađuju mozak | |
---|---|
Namirnica | |
Prirodni kalcijum od ljuske jaja | Na vrh noža ili čajna kašičica |
Polenov prah | Dve i više čajnih kašičica |
Matični mleč | Individualno, po potrebi |
Vitamin C | 500 i više mg |
Vitamin E | 100 i više mg |
Omega-3 iz ribljeg ulja | 1.000 i više mg |
Pivski kvasac | Dve čajne kašičice |
Jabukovo sirće | Dve čajne kašike |
Zeleni čaj | Dve šolje ili više |
Ceđeni sokovi | Pola litra ili više |
Beli luk | Što više |
Đumbir | Četvrt čajne kašike |
Alge | Dve čajne kašike ili više |
Laneno ulje | Dve čajne kašike dnevno |
Proklijale žitarice i mahunarke | Dve supene kašike |
Cimet | Na vrh noža, uz obrok |
Izvor:http://zena.blic.rs/
Нема коментара