Kulinarske zagonetke: 5 malih tajni za bolji ukus
Svaka pravi kulinar ima neke svoje tajne koje pomažu da jelo bude bolje i ukusnije. Iskoristite ovih pet jednostavnih trikova koje daje Alton Braun, autor knjige „Opremite svoju kuhinju
TESTENINA
Kuvajte je u najmanje litar vode da biste ublažili krtost. Posolite vodu, s najmanje kašičicom soli, pre nego što će provriti, a kad provri dodajte kašičicu ulja.
JAJA
Ako želite da dobijete ni previše tvrda ni previše rovita barena jaja, kuvajte ih na pari. Tako će se kuvati postepeno. Kuvajte ih 12 minuta, a kada su gotova, potopite ih u hladnu vodu.
PALAČINKE
Odvojte suve od tečnih sastojaka, a kad ih spojite, promešajte ih varjačom ne više od 10 puta. Ako testo previše mešate, dobićete teške i krte palačinke, koje neće biti vazdušaste.
TOST BEZ TOSTERA
Sir stavite između dva parčeta hleba, a hleb premažite puterom sa spoljne strane. Zagrejte dva teflonska tiganja na najjačoj temperaturi, pa ih sklonite s vatre. Sendvič sa sirom držite između dva tiganja pet minuta. Dobiće zlatnu koricu, pa će samim tim imati i lepši ukus.
RIBA
Marinirajte oslić u maslinovom ulju, utrljajte kim, korijander i čili. Zaboravite na biber u zrnu jer on izgori. Tako pripremljenu ribu ostavite pet minuta u rerni i ne okrećite je. Znaćete da je gotova kada bude mekana, a ostane sočna.
Izvor:zena
TESTENINA
Kuvajte je u najmanje litar vode da biste ublažili krtost. Posolite vodu, s najmanje kašičicom soli, pre nego što će provriti, a kad provri dodajte kašičicu ulja.
JAJA
Ako želite da dobijete ni previše tvrda ni previše rovita barena jaja, kuvajte ih na pari. Tako će se kuvati postepeno. Kuvajte ih 12 minuta, a kada su gotova, potopite ih u hladnu vodu.
PALAČINKE
Odvojte suve od tečnih sastojaka, a kad ih spojite, promešajte ih varjačom ne više od 10 puta. Ako testo previše mešate, dobićete teške i krte palačinke, koje neće biti vazdušaste.
TOST BEZ TOSTERA
Sir stavite između dva parčeta hleba, a hleb premažite puterom sa spoljne strane. Zagrejte dva teflonska tiganja na najjačoj temperaturi, pa ih sklonite s vatre. Sendvič sa sirom držite između dva tiganja pet minuta. Dobiće zlatnu koricu, pa će samim tim imati i lepši ukus.
RIBA
Marinirajte oslić u maslinovom ulju, utrljajte kim, korijander i čili. Zaboravite na biber u zrnu jer on izgori. Tako pripremljenu ribu ostavite pet minuta u rerni i ne okrećite je. Znaćete da je gotova kada bude mekana, a ostane sočna.
Izvor:zena
Нема коментара