Breaking News

Nutricionista savetuje: Kako da uklonite posledice prazničnog preterivanja

Statistika kaže da se tokom praznika ugojimo dva do tri kilograma. Iako možda ne deluje kao brojka koja bi mogla da napravi problem, zapravo i te kako može da se vidi, pogotovo ako ne stignemo da skinemo višak do leta koje nam se uvek prebrzo približi i zatekne nas u lošoj formi.
Razgovarali smo sa nutricionistom Milkom Raičević o tome šta možemo da uradimo za svoj organizam kada prođe sezona slavlja, kako da se detoksikujemo u kućnoj radinosti i kako da sprečimo višak kilograma.

- Najpre bi trebalo da budemo svesni da velika količina teške hrane nepovoljno utiče na naš organizam, a ukoliko smo preterali, treba  i da na vreme stanemo sa lošim navikama. Za početak umesto teške i kasne večeri izaberite jednostavnu salatu i potrudite se da vaš poslednji obrok bude do 20 časova. Pijte dosta vode i nezaslađenih biljnih čajeva. Neka optimalni unos tešnosti bude oko dva litra - objašnjava naša sagovornica.

Prema njenim rečima trebalo bi odmah da primetimo koje su to navike koje nam ne čine dobro i da ih jednostavno polako izbacimo. Pored lakše hrane, pogotovo za večeru i unosa dosta vode u organizam, vrlo je važno jutro, a preskakanje doručka jedan je od najvećih „grehova” koje sebi možete da priuštite.
LIMUN I ĐUMBIR

- Ujutru na prazan stomak popijte čašu tople vode sa pola isceđenog limuna. Ovo će podstaći rad vašeg digestivnog trakta ali i ubrzati metabolizam. Ukoliko budete uspeli u tome da vam ovo postane obavezna jutarnja praksa shvatićete da će vam doneti mnogo blagodeti. U toku dana popijte bar jednu šolju biljnog čaja u koji ćete ubaciti očišćeni koren đumbira. Možete ga narendati ili jednostavno ubaciti celog. Đumbir je sjajan za ubrzavanje metabolizma ali i jačanje imuniteta. Specifična orijentalna aroma ovog začina svakom čaju će dati pikantnu notu i učiniti ga posebnim - ističe Milka Raičević.

BEZ TEŠKE HRANE
Najbolji način da se oslobodimo teške hrane, savetuje nutricionista, je da promenite režim ishrane, ali i da pazite na kombinaciju namirnica. Ukoliko jedete meso, zaboravite na hleb, krompir i pirinač. Radije ga kombinujte sa povćem ili svežom salatom. Pauzirajte neko vreme sa slatkišima, a ako baš poželite nešto slatko radije se opredelite za kašiku meda ili uzmite neku svežu voćku sa manjim glikemijskim indeksom.

izvor: zena

Нема коментара

ranktrackr.net