Breaking News

Naučnici napravili providno drvo

Nакон desetina godina rada, naučnici sa KTH Kraljevskog instituta za tehnologiju u Stokholmu napokon su uspeli da stvore “transparentno drvo”, materijal napravljen od pravog drveta koji je providan. Ako njegova proizvodnja i upotreba masovno zaživi, napraviće pravu revolucuju u arhitekturi, kao i u solarnoj tehnologiji.
Po rečima istraživača, providno drvo je jeftin, obnovljivi izvor, koji može da pomogne u smanjenju troškova unutrašnjeg osvetljenja prostorija, a može da se koristi i kao solarne ćelije-prozori.
Zanimljivo je da je koncept providnog drveta nije nov, ali ovo je prvi put da su naučnici napravili pravi proboj sa materijalom koji može da bude upotrebljen za masovnu proizvodnju.
Da bi kreirali novi materijal, naučnici su počeli sa uzorcima komercijalnog balsa drveta pa su koristi hemijski proces za uklanjanje lignina, strukturalnog polimera prisutnog u ćelijskim zidovima biljaka. Inače, lignin je odgovoran za blokiranje 80 do 95 odsto svetlosti koja prolazi kroz drvo.
Uklanjanje lignina rezultiralo je da su dobili lepe bele komade drveta. Da bi drvo postalo providno, istraživači su morali da dodaju akril ili pleksiglas u samo drvo. Tada je materijal koji su napravili postao proziran, a drvo je postalo čak dva puta jače od plastike.
Trenutno, istraživači traže načine za poboljšanje transparentnosti ovog novog materijala, a takođe i kako da povećaju proizvodnju. Naučnici ističu da je drvo inače najbolji materijal jer ima odlične mehaničke osobine, uključujući snagu, izdržljivost, nisku gustinu i toplotnu provodljivost.
Новости

Нема коментара

ranktrackr.net