Mramorna torta
Potrebno je - Za testo: 200 g putera, 120 g šećera, 4 jaja, kesica vanilin šećera, 180 g brašna, kašičica praška za pecivo, 100 g lešnika i 100 ml kondenzovanog mleka. Za kompot: 400 g orovnica, 2 semenke kardamoma, 50 g šećera, 2 kašičice gustina i malo cimeta. Za krem: 200 g slatke pavlake, 3 kašike šećera, 150 g putera, 250 g neslanog krem sira, kesica vanilin šećera, 5 kašika borovnica kompota i 200 g borovnica za ukrašavanje.
Penasto umutite puter, šećer i vanilu, umešajte jaja, postepeno dodajte brašno izmešano s praškom za pecivo i mlevenim lešnicima, sipajte mleko, dobro promešajte, preručite u podmazan kalup i pecite u rerni na 180 stepeni 60 minuta. Na tihoj vatri zagrejte borovnice, šećer, cimet, kardamom i pet kašika vode. Kad proključa smanjite temperaturu, sklonite s ringle, dodajte gustin umućen s malo vode, vratite na ringlu da proključa i ohladite kompot. Slatku pavlaku umutite sa šećerom, a u drugoj činiji izmiksajte puter, krem sir, vanilu, pet kašika borovnica kompota i sjedinite sa šlagom. Tortu presecite dva puta vodoravno. Prvu koru prelijte s malo kompota, stavite tri kašike krema, poravnajte, poklopite drugom korom i postupak ponavljajte dok ne potrošite sav materijal. Ostatkom krema premažite celu tortu, površinu ukrasite borovnicama i servirajte.
Novosti
Нема коментара